Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana ovzduší ( OchOvzd)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OchOvzd - Ochrana ovzduší, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní informace o problematice ovzduší, jeho funkcích pro biosféru, možných důsledcích jeho znečišťování, a možnostech jeho ochrany před negativními vlivy.

Osnova

1. Složení a stavba atmosféry (znečišťování a znečištění ovzduší)2. Zdroje znečišťování ovzduší (rozdělení z geometrického hlediska, z hlediska odvětví, atd.)3. Látky znečišťující ovzduší a škodlivé účinky látek znečišťujících ovzduší (fotochemický smog, skleníkový efekt,poškozování ozónové vrstvy, atd.)4. Fyzikálně-chemické vlastnosti tuhých, plynných a kapalných znečišťujících látek (tvar, velikost, povrchové,elektrické, pohybové vlastnosti)5. Základní odlučovací principy (gravitační, setrvačný, odstředivý, elektrický, difúzní)6. Odlučovací zařízení pro TZL – suché mechanické odlučovače, mokré mechanické odlučovače, cyklóny, elektrické,látkové filtry 7. Základní fyzikálně-chemické metody využívání v případě odlučování plynných znečišťujících látek (absorpce, adsorpce,termické procesy, kondenzační procesy, biotechnologie)8. Odlučovací zařízení pro odlučování plynných znečišťujících látek (absorbéry, adsorbéry, termické zařízení, termickékondenzační zařízení, biofiltry a biopračky)9. Technologie čištění plynů – odsiřování, denitrifikace, odlučování PCDD, PCDF, nové trendy v odlučování tuhýcha plynných ZL (BAT a BREF)10. Šíření ZL v ovzduší, tvary dýmových vleček11. Matematický model znečištění ovzduší12. Měření a monitorování emisí a imisí13. Globální znečištění ovzduší a klimatické změny (klimatický baliček, obchodování s emisemi skleníkových plynů)

Literatura

Lapčík, V. Výrobní technologie a jejich vliv na životní prostředí (monografie). VŠB-TU Ostrava. HGF, IEI, 2009.ISBN 978-80-248-2015-6 . 362 s.Herčík M., Lapčík, V. Ochrana životního prostředí (skriptum VŠB-TU Ostrava). 1995.Kudrna, K. a kol. Biosféra a lidstvo, Academia Praha, 1989.Janotková, E. Technika prostředí (skriptum VUT Brno), 1981.Serbousek, A. Přístrojová technika pro měření čistoty ovzduší (skriptum VŠB-TU Ostrava), 1992.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jana Kodymová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Bouchal, Ph.D.Ing. Jana Kodymová, Ph.D.