Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana půd (OCHPN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OCHPN - Ochrana půd, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět seznamuje se základy ochrana půd pro studijní obor Environmentální inženýrství. Pozornost je zaměřena na problémy eroze půd a kontaminace půd. Studium negativních vlivů lidské činnosti na půdu je založeno na posouzení vlastností zemin a podmínek na postižrných lokalitách.

Osnova

Přednášky:Procesy degradace v půdách.Vlastnosti půd významné z hlediska degradace půd.Příčiny a následky vodní eroze půdy.Obecná rovnice eroze půdy.Příčiny a následky větrné eroze půdy.Protierozní opatření.Kontaminace půd průmyslem.Kontaminace půd zemědělskou činností.Hodnocení kontaminace půd.Kontaminace půd dálkovým přenosem polutantů a kritické zátěže.Ekologická stabilita krajiny a ochrana půdy.Degradace půd v zemědělství.Degradace lesních půd.Termické metody dekontaminace půd.Fyzikálně-chemické metody dekontaminace půd.Biologické metody dekontaminace půd.Cvičení:Terénní hodnocení půdy a půdní eroze.Odběr vzorků půdní vody.Atmogeochemické metody v ochraně půd.

Literatura

Raclavský, K., Raclavská H., Matýsek, D. (2005): Ochrana půd. CD-ROM. VŠB-TU Ostrava.Němeček, J., Smolíková, L., Kutílek, M. (1990): Pedologie a paleopedologie. Academia, Praha, 558 s.Raclavská, H. (1998): Znečištění zemin a metody jejich dekontaminace. VŠB-TU Ostrava. 116 s.Holý, M. (1994): Eroze a životní prostředí. Vydavatelství ČVUT, Praha. 384 s.Tlapák, V., Šálek J., Legát, V. (1992): Voda v zemědělské krajině. Zemědělské nakladatelství Brázda. Praha. 320 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Peter Andráš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Peter Andráš, CSc.Ing. Lenka Urbancová, Ph.D.