Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana objektů (OchrO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OchrO - Ochrana objektů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá studiem teoretické znalosti důležité k pochopení problematiky ochrany osob a majetku, které za využitíbezpečnostní analýzy a syntézy dokáže prakticky aplikovat na konkrétní oblasti ochrany fyzických osob, ochranymajetku fyzických a právnických osob.

Osnova

1) Přehled základních právních předpisů upravujících ochranu osob, ochranu majetku fyzických a právnických osob. 2) Ochrana objektu z hlediska historie vývoje, segmenty ochrany objektů - technická ochrana, fyzická ostraha,režimová ochrana, ochrana utajovaných informací, ochrana osobních údajů, včetně jejich charakteristiky. 3) Technická ochrana - mechanické zábranné systémy obvodové, plášťové, prostorové a předmětové ochrany.4) Fyzická ostraha - činnost, úkoly, předmět, formy, metody a oprávnění.5) Režimová ochrana - režimová opatření, základní dokumenty režimové ochrany, opatření objektové bezpečnosti, zabezpečeníprostor určených pro manipulaci s utajovanými informacemi. 6) Režim vstupu a výstupu osob, docházkové systémy, kontrola osob, režim vjezdu a výjezdu vozidel, kontrola vozidel,klíčový režim, systém generální vložky a generálního klíče, režim manipulace se systémy technickéochrany. 7)) Poplachové zabezpečovací a tísňové systémy - vybrané technické prostředky ochrany objektu používané v praxi,použití a rozmístění v objektu, technické prostředky pro záznam zvuku, technické prostředky spojení. 8) Kamerový systém - principy fungování kamerového systému, komponenty kamerového systému a jejich využití v objektupro účely ochrany a kontroly osob a ochrany majetku. 9) Ochrana utajovaných informací - zákon o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti,včetně provádějícíchvyhlášek a jeho význam pro ochranu osob a majetku, orgány státní správy zajišťující ochranu utajovaných skutečností,stupně vydávaných osvědčení, průběh bezpečnostní prověrky, rizikové faktory a způsob provádění prověrek osob aobjektů. 10) Ochrana osobních údajů - zákon o ochraně osobních údajů a jeho význam pro ochranu osob a majetku, zejména přivýkonu fyzické ostrahy a v rámci využití kamerových systémů v objektech a odlišné právní pojetí pro využití kamerovýchjako technických prostředků dohledu na bezpečností silničního provozu, orgány státní správy zajišťující ochranuosobních údajů. 11) Bezpečnostní politika, řízení bezpečnosti organizací, systém veřejného pořádku, bezpečnostní institucionálnísystém, bezpečnostní management podniku, struktura, procesy řízení, organizační struktura, řídící dokumentace.12) Bezpečnostní expertíza (vyhodnocení rizik objektu), bezpečnost organizace, komplexní pojetí,bezpečnostní analýza,bezpečnostní prognóza.

Literatura

1. Uhlář, J.: Technická ochrana objektů, Skripta PA ČR Praha, Praha 2001 2. Čech, B.: Vybrané technické prostředky využívané v bezpečnostní praxi, Skripta PA ČR, Praha, Praha 2000 3. Čandík, M.: Objektová bezpečnost, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2004, ISBN 80-7318-217-3 4. Lukáš, L. a kol.: Bezpečnostní technologie, systémy a management I., Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011,ISBN 978-80-87500-05-7

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. Mgr.Ing. Radomír Ščurek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Věra Holubová, Ph.D.Doc. Mgr.Ing. Radomír Ščurek, Ph.D.Ing. Václav Veselý