Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana podniku (OchrP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OchrP - Ochrana podniku, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student získá v průběhu studia teoretické znalosti umožňující mu provedení bezpečnostní analýzy a syntézy bezpečnostiorganizace, související s komplexním pojetím problematiky ochrany průmyslového podniku, včetně použití a hodnoceníaplikovaných technických bezpečnostních prostředků v praxi.

Osnova

1. Právní úprava ochrany podniků. (Ústava ČR, Listina základních práv a svobod, Trestní zákon, Trestní řád, Zákono přestupcích, a další související předpisy). 2. Vnitřní bezpečnost státu a bezpečnostní služby při ochraně podniku (Rozdělení a úkoly jednotlivých složek IZS,Bezpečnostní sbory, Ozbrojené síly, Zpravodajské služby a ostatní bezpečnostní služby. Rozdělení bezpečnostníchslužeb. Činnost soukromých bezpečnostních služeb v ČR a v zahraničí.3. Ochrana informací v podniku. (Komerční zpravodajství, detektivní služby, ochrana utajovaných informací, ochranaosobních údajů a související předpisy, komunikace ve firmě).4. Systémy ochrany podniku, základní rozdělení podnikového bezpečnostního managementu. (Pyramida bezpečnosti, strukturálnía procesní ochrana podniku.)5. Kapacitní a projekční otázky bezpečnosti, ekonomické hledisko ochrany podniku, synergičnost a pravidlo ALARApři ochraně podniku.6. Systémy klasické ochrany podniku (mechanické ochranné prvky jednotlivých strukturálních a procesních ochrannýchprvků podniku)7. Systémy elektrické a elektronické ochrany podniku, kamerové, přístupové a biometrické systémy ochrany podniku(Jednotlivé prvky z hlediska struktury a procesu, jejich princip)8. Systémy režimové a fyzické ochrany podniku. Provozní řád, oběh dokumentace. (Jednotlivé prvky z hlediska strukturya procesu, způsoby výkonu fyzické ochrany, potřebná oprávnění k činnosti SBS a pravomoci fyzické ostrahy)9. Analýza bezpečnostní ochrany podniku, zaměření tzv. security a safety bezpečnosti. Identifikace rizika v podnikua metody jeho modelování. Metody hodnocení rizika v podniku a jejich verifikace, návrhy na optimalizaci.10. Bezpečnostní management, vlastnosti bezpečnostního manažera, současné nedostatky bezpečnostního managementu.Aplikace poznatků z řešení již proběhlých mimořádných situací v podniku.11. Bezpečnostní politika. Bezpečnostní plánování, bezpečnostní projekt. Metody bezpečnostní analýzy podniku azpůsoby jejich výběru na jednotlivé podmínky. Bezpečnostní prognóza.12. Bezpečnostní hrozby podniku. Environmentální, technická, ekonomická, sociální rizika. Rizika plynoucích z protiprávníhojednání. (terorismus, extremismus, protiprávní činnost)13. Základní rozdělení CBRNE látek a jejich zneužití při napadení podniku (jednotliví představitelé, účinky a ochranapřed těmito látkami)14. Detekce nebezpečných předmětů a CBRNE látek v podniku. Nástražné výbušné systémy a bezpečnostní pyrotechnika.Aplikace poznatků z řešení již proběhlých mimořádných situací v podniku.

Literatura

1.Brabec, F.:Bezpečnost pro firmu, úřad, občana, nakladatelství Public History, Praha 20012.Uhlář, J.:Technická ochrana objektů, Skripta PA ČR Praha, Praha 20013.Čech, B.:Vybrané technické prostředky využívané v bezpečnostní praxi, Skripta PA ČR, Praha, Praha 2000 4.Suchánek, J.:Kriminalistika,kriminalistické metody a prostředky, Skripta PA ČR Praha, Praha 1996

Požadavky

Žádné

Garant

Doc. Mgr.Ing. Radomír Ščurek, Ph.D.

Vyučující

Ing. Věra Holubová, Ph.D.Ing. Václav Veselý