Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana a tvorba ŽP (OchTŽP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OchTŽP - Ochrana a tvorba ŽP, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Obeznámit se s problematikou životního prostředí z celkového hlediska. Rozlišovat rozdílné přístupy, odhadnouta nalézt nejvhodnější řešení pro konkrétní problematiku ŽP.Posluchači budou schopni si opatřit informace pro práci s praxí, prokázat všeobecný přehled a vyhodnotit danouproblematiku. Srovnávat jednotlivé přístupy a konfrontaci s praxí . Dokázat odvádět výsledky a řešit kvalitní prácezcela sám.Prokázat schopnost komunikace (aktivní mluvený i psaný projev), zvládnout odbornou terminologii.

Osnova

1. Úvod do ochrany životního prostředí. Vymezení základních pojmů. 2. Země a život. Člověk a jeho životní prostředí. 3. Poškozování přírodních složek prostředí. Znečišťování ovzduší a vod. Poškozování půd. 4. Negativní vlivy na stabilitu ekosystémů a na radiační a tepelnou bilanci planety. 5. Vlivy antropogenních činností na prostředí: zemědělství a průmysl. Fyzikální a chemické znečišťování prostředí.6. Vlivy antropogenních činností na prostředí: získávání energie, těžba surovin, doprava. Neúměrné čerpání neobnovitelnýchzdrojů surovin a energií. Rekultivace a revitalizace krajiny. 7. Vlivy antropogenních činností na prostředí: konzumní způsob života, produkce odpadů. 8. Globální ekologické problémy. 9. Možnosti ochrany přírodních složek prostředí – technologická ochrana. Technologie ochrany ovzduší, ochrany voda ochrany půd. Technologie ochrany před fyzikálním a chemickým znečišťováním znečišťováním. 10. Nakládání s odpady. Základní způsoby likvidace odpadů. Zavádění „čistých“ technologií. 11. Úspora spotřeby energie - využívání jejích alternativních zdrojů.

Literatura

Herčík M.,- Lapčík, V. – Obroučka, K.: Ochrana životního prostředí pro inženýrské studium, skriptum VŠB, 1995.Herčík,M.,111 otázek a odpovědí o životním prostředí,Ostrava,Montanex,2004Dirner, V. a kol. : Ochrana životního prostředí , publikace MŽP ČR a VŠB-TU Ostrava, 1997.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.

Vyučující

Ing. Tomáš Bouchal, Ph.D.prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.