Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optické diagnostické metody (ODM-DS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODM-DS - Optické diagnostické metody, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Shrnout základy optických diagnostických metodPopsat, objasnit a interpretovat nejnovější poznatky v této výzkumné oblastiAplikovat moderní postupy při řešení problémů praxe

Osnova

Měření indexu lomu izotropních a anizotropních prostředí: Fázový a skupinový index lomu, chromatická disperze.Kramers-Kroningovy dispezní relace. Semiempirické disperzní relace. Metody měření fázového a skupinového indexulomu. Totální refraktometry. Interferenční a vláknové refraktometry. Měření disperze fotonických krystalových vláken: Materiálová disperze, vlnovodná a chromatická disperze. Polarizačnívidová disperze, fázový a skupinový dvojlom. Teorie šíření elektromagnetických vln ve fotonických krystalovýchvláknech. Vidy a disperzní relace vidů. Metody měření disperze fotonických krystalových vláken. Spektrální metodaměření fázového dvojlomu. Polarimetrické měření fázového a skupinového dvojlomu. Optická reflektometrie a elipsometrie: Fresnelovy vztahy. Komplexní koeficienty odrazivosti a propustnosti. Výkonováodrazivost a propustnost. Elipsometrické parametry. Odraz elektromagnetické vlny od tenké vrstvy a multivrstvy.Interferometrické, reflektometrické a elipsometrické určování parametrů tenké vrstvy. Optická profilometrie: Nízkokoherenčí optická profilometrie. Spektrální profilometrie a profilometrie se zdrojemsvětla o spojitě proměnné vlnové délce.

Literatura

1. Hariharan, P.: Optical Interferometry. Academic Press, New York, 1985.2. Born, M. – Wolf, E.: Principles of Optics. Cambridge University Press, Cambridge, 1998.3. Marcuse, D.: Principles of Optical Fibre Measurements, Academic Press, New York 1981.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Petr Hlubina, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Petr Hlubina, CSc.