Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optimalizace dopravních procesů I (ODPI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu ODPI - Optimalizace dopravních procesů I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají základní znalosti z optimalizačních metod využívaných v dopravě. Budou schopni navrhovat matematickémodely základních problémů dopravy a budou schopni tyto problémy aktivně řešit s využitím optimalizačního softwareXpress-IVE.

Osnova

Hlavní témata (osnova) předmětu po jednotlivých týdnech (blocích) výuky:1. Seznámení s optimalizačním software Xpress-IVE, který slouží pro řešení sestavených matematických modelů.2. Podpůrné úlohy pro řešení optimalizačních úloh v dopravních sítích (elementární optimalizační úlohy, algoritmypro vyhledání vzdálenosti mezi objekty dopravní sítě).3. Problematika obsluhy uzlů dopravní sítě (exaktní a heuristické metody).4. Matematické modely úloh o umísťování objektů v síti s předepsanými vlastnostmi (úloha o vyhledání mediánu acentra dopravní sítě, úloha o umístění absolutního depa – vrcholově optimální umístění a vyhledání globálního optimav neorientovaných i smíšených sítích, umísťovací úloha s omezenou dostupností).5. Matematické modely distribučních problémů a jejich analytické řešení – s možností zásobování z více zdrojů,s možností zásobování z jednoho zdroje.6. Matematický model pro návrh sítě linek městské hromadné dopravy.7. Matematický model pro časovou koordinaci spojů v přestupních uzlech.8. Metody pro navrhování signálních plánů na světelných křižovatkách.9. Výpočet kapacity dopravní sítě.10. Modely otevřených systémů hromadné obsluhy s jednofázovou obsluhou vyskytujících se v podmínkách dopravníchpodniků.11. Modely otevřených systémů hromadné obsluhy s vícefázovou obsluhou vyskytujících se v podmínkách dopravníchpodniků.12. Modely uzavřených systémů hromadné obsluhy vyskytujících se v podmínkách dopravních podniků.13. Rezerva.

Literatura

http://www.vvvd.cz/m14-optimalizace-technologickych-procesu-29.htmlCENEK, P.; KLIMA, V.; JANÁČEK, J.: Optimalizace dopravních a spojových procesů. ŽILINA: VŠDS V ŽILINE, 1994, ISBN80-7100-197-X .ČERNÝ, J; KLUVÁNEK, P.: Základy matematickej teorie dopravy. BRATISLAVA: VEDA, 1990, ISBN 80-224-0099-8 .JANÁČEK, J.: Optimalizace na dopravních sítích. ŽILINA: ŽU V ŽILINE, 2002, ISBN 80-8070-031-1 .KLUVÁNEK, P.; BRANDALÍK, F.: Operační analýza I. BRATISLAVA: ALFA, 1982.VOLEK, J.: Operační výzkum I. PARDUBICE: Univerzita Pardubice, 2002, ISBN 80-7194-410-6 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Dušan Teichmann, Ph.D.

Vyučující

Ing. Vojtěch GrafIng. Dušan Teichmann, Ph.D.