Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana ovzduší (OO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OO - Ochrana ovzduší, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude:- umět formulovat základní pojmy a vztahy z problematiky ochrany ovzduší- prohloubit dosavadní vědomosti získané z předmětu ochrana životního prostředí a legislativa životního prostředí- umět demonstrovat své získané znalosti v praxi- umět analyzovat problémy týkající se různých činností spojených s ochrannou ovzduší - umět řádně prezentovat a formulovat své znalosti a vědomosti.- schopnost definovat základní pojmy související s problematikou ochrany a řízení kvality ovzduší- schopnost charakterizovat znečišťující látky v ovzduší- schopnost charakterizovat a kategorizovat zdroje znečišťování ovzduší - schopnost stanovit technickoorganizační opatření na zdrojích znečišťování ovzduší - schopnost orientovat se v legislativě související s problematikou ochrany ovzduší - schopnost aplikovat získané teoretické poznatky matematického modelování rozptylu znečišťujících látek v ovzduší.- schopnost analyzovat kvalitu ovzduší z dat Informačního systému kvality ovzduší (ISKO).

Osnova

Přednášky1. Ovzduší. Základní pojmy a charakteristiky. Znečišťování a znečištění ovzduší. Ochrana ovzduší.2. Látky znečišťující ovzduší. Členění znečišťujících látek. Tuhé a kapalné znečišťující látky. Plynné znečišťujícílátky. Znečišťující látky z globálního hlediska.3. Klasifikace zdrojů znečišťování. Znečišťování ovzduší přírodního a antropogenního původu. Pojem zdroje znečišťováníovzduší. Mobilní zdroje znečišťování ovzduší. Globální odhady emisí.4. Hlavní průmyslové zdroje emisí v ČR. Výroba energie. Průmyslové technologie, (metalurgie, výroba neželeznýchkovů, průmysl stavebních hmot). Služby společnosti. 5. Technické možnosti snižování emisí. Technická opatření na zdrojích. Zařízení k zachycování tuhých emisí. Zachycovánítuhých znečišťujících látek, mechanické odlučovače, elektrické odlučovače, filtry. 6. Zachycování a zneškodňování plynných znečišťujících látek, odstraňování kyselých látek, snižování emisí oxidůdusíků. Dočisťování látek na aktivním uhlí. 7. Právní úprava ochrany ovzduší. Zákon č. 201/2012 Sb., o ochraně ovzduší. Související právní předpisy (nařízenívlády a vyhlášky).8. Rozptyl škodlivin. Metodika stanovení rozptylu ZL. Matematické modely šíření ZL.9. Analytické metody v ochraně ovzduší. Metody měření tuhých emisí. Metody měření emisí plynných znečišťujícíchlátek. Organizace měření. Informační systém kvality ovzduší (ISKO).

Literatura

1. Herčík M., Lapčík V., Obroučka K.: Ochrana životního prostředí (pro inž.studium). ES VŠB-TUO, Ostrava 1994.2. Kurfűrst J.: Zdroje znečišťování ovzduší. SZN Praha, 1982.3. Obroučka K.: Látky znečišťující ovzduší. ES VŠB - TU Ostrava, 2001.4. Platná legislativa v oblasti ochrany ovzduší.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Jančík, Ph.D.Ing. Jiří Michalík, Ph.D.