Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana obyvatelstva I. (OOB-I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OOB-I - Ochrana obyvatelstva I., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je poskytnout studentům základní úroveň znalostí o opatřeních připravovaných a realizovaných k zajištěníbezpečnosti obyvatelstva při vzniku mimořádných událostí. Provést analýzu historie systému ochrany obyvatelstvav České republice, ale i ve světě a tím přispět k pochopení současného stavu, základních dokumentů, na základěkterých, je celá oblast řešena a výhledu do budoucna.

Osnova

1. Současné bezpečnostní hrozby2. Historie civilní ochrany, terminologický rámec3. Ženevské úmluvy a jejich dodatkové protokoly4. Právní úprava, Koncepce ochrany obyvatelstva v ČR5. Varování a vyrozumění6. Evakuace obyvatelstva7. Nouzové přežití obyvatelstva8. Organizování a poskytování úkrytů9. Individuální ochrana obyvatelstva10. Zjišťování nebezpečných oblastí a dekontaminace11. Realizace opatření ochrany obyvatelstva12. Požadavky ochrany obyvatelstva

Literatura

[1] KRATOCHVÍLOVÁ, D., KRATOCHVÍLOVÁ, D. ml, FOLWARCZNY, L. Ochrana obyvatelstva. 2. vyd. Ostrava: SPBI, 2013.177 s. ISBN 978-80-7385-134-7 .[2] Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030. Praha: MV-GŘ HZS ČR, 2013. 68 s.[3] Zákon č. 239/2000 Sb., o integrovaném záchranném systému.[4] Vyhláška MV č. 380/2002 Sb., k přípravě a provádění úkolů ochrany obyvatelstva.[5] Nařízení vlády č. 463/2000 Sb., o stanovení pravidel zapojování do mezinárodních záchranných operací, poskytovánía přijímání humanitární pomoci a náhrad výdajů vynakládaných právnickými osobami a podnikajícími fyzickými osobamina ochranu obyvatelstva.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. David Řehák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Libor Folwarczny, Ph.D.Ing. Veronika NešporováIng. Petr NovotnýIng. Petra Růžičkovádoc. Ing. David Řehák, Ph.D.Ing. Simona Slivková