Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Optoelektronika (OPTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPTE - Optoelektronika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Rozumět základním principům a modulům u optoelektronických přenosů.Učební výstupy jsou stanoveny tak, aby studenti byli schopni identifikovat, aplikovat a řešit úlohy z oblasti optoelektroniky.

Osnova

Přednášky:Světlo a jeho vlastnosti. Koherentní zdroje záření. Nekoherentní zdroje záření. Modulace světla a modulátory. Přenos světla dielektrickým prostředím. Základní vlastnosti optických vláken a kabelů. Přenosové vlastnosti optických vláken a kabelů. Přenos světla atmosférou. Fotodetektory s PN přechodem. Fotodetektory bez PN přechodu. Základy optických komunikačních systémů.Základy optických nekomunikačních systémů.Cvičení:Tři nebodované laboratorní úlohy:Základní manipulace s optickými komponenty a vybavením, čištění konektorů, spojovaní, montážní konektory.Přímé a nepřímé metody měření útlumu.Svařování optických vláken Tři bodované laboratorní úlohy:Měření útlumu optických vláken a kabelůMěření VA charakteristik LED Měření teplotní závislosti LEDDvě výpočetní cvičení.Dva kontrolní testy v průběhu semestru.

Literatura

Ghatak,A.K., Thyagarajan,K.: Introduction to fiber optics. Cambridge University Press, 1.vydání, 1998, ISBN 0-521-577853 Rosencher,E., Vinter,B.: Optoelectronics. Cambridge University Press, Cambridge 2002, 1.vydání, ISBN 0-521-77129-3

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Petr Šiška, Ph.D.

Vyučující

Ing. Lukáš HájekIng. Petr KoudelkaIng. Martin PápešIng. Petr Šiška, Ph.D.