Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Organizace provozu vozidel (OPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OPV - Organizace provozu vozidel, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je získat informace o provozu kolejových vozidel, dokázat zpracovat oběh hnacích vozidel a jejichobsluh, na podkladě oběhu hnacích vozidel dokázat zpracovat požadavky na odstavná stání, výzbrojní stání provozníchhmot, kapacitu, z proběhu hnacích vozidel stanovit počty údržbových zásahů a stání pro údržbu vozidel.

Osnova

Program přednášekTýden Náplň přednášek1 Význam dep kolejových vozidel, jejich rozdělení podle provozního významu, vozebního ramene.2 Roztřídění vozidel, provozní potřeba vozidel.3 Teorie plného obratu hnacích vozidel. Normativní a technologické doby.4 Metody sestavování oběhu hnacích vozidel a konstrukce oběhu hnacích vozidel.5 Obsluha hnacích vozidel a požadavky na obsluhu hnacích vozidel.6 Turnusový řád.7 Teorie obratu obsluhy hnacích vozidel. Normativní a technologické časy.8 Konstrukce oběhu obsluh hnacích vozidel.9 Kapacitní výpočty a výpočty počtu údržbových zásahů.10 Provozní hmoty. Význam PCHL a OCHL.11 Stavební a technická zařízení dep kolejových vozidel.12 Nehodové pomocné prostředky.13 Doklady a dokumentace kolejových vozidel.14 Provozní řád.Program cvičení a seminářů + individuální práce studentůTýden Náplň cvičení a seminářů1 Úkoly, činnosti a povinnosti dep kolejových vozidel.2 Inventární, evidenční stav, provozní potřeba hnacích vozidel.3 Teorie plného obratu hnacích vozidel. Analýza a optimalizace oběhu hnacích vozidel. Normativní a technologickédoby.4 Konstrukce oběhu hnacích vozidel přiřazovací metodou a metodou plynoucí z teorie grafů.5 Požadavky na obsluhu hnacích vozidel, odborná, zdravotní a psychická způsobilost. Řízení obsluh hnacích vozidel.6 Turnusový řád, turnus, pracovní doba, norma pracovní doby, směna.7 Teorie obratu obsluhy hnacího vozidla. Normativní a technologické doby. Analýza a optimalizace oběhu obsluh hnacíchvozidel.8 Konstrukce oběhu obsluh hnacích vozidel.9 Kapacitní výpočty, potřeba odstavných stání, stání pro zbrojení hnacích vozidel, akční radius hnacích vozidel,potřeba stání k provádění údržbových zásahů. 10 Provozní hmoty, jejich rozdělení a základní technické parametry.11 Význam PCHL a OCHL.12 Zařízení dep kolejových vozidel pro otáčení a přemísťování vozidel, skladování a úpravy provozních hmot, údržbuvozidel13 Nehodové pomocné prostředky a provozní řád.14 Kontrola řešení semestrální práce.

Literatura

Škapa, P.: Provoz dep I, VŠB-TU Ostrava, 2004, ISBN 80-248-0540-5 .Škapa, P.: Provoz dep II, VŠB-TU Ostrava, 2004, ISBN 80-248-0670-3 .Škapa, P.: Řešené příklady z provozu dep, VŠB-TU Ostrava, 1999.Míková, J., Dresler, P., Hranoš, V., Škapa, P., Šmiraus, J.: M12 - Provoz a údržba vozidel pozemní dopravy. Dostupnéz: http://www.vvvd.cz/m12-provoz-a-udrzba-vozidel-pozemni-dopravy-27.html

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jaromír Široký, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaromír Široký, Ph.D.