Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační systémy a programování (OSaP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OSaP - Operační systémy a programování, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hlavní cíle předmětu jsou: - vštípit studentům znalosti z oblasti vnitřní architektury moderních operačních systémů tak, aby byly schopnianalyzovat a řešit problémy vzniklé při provozu různých aplikací a služeb,- naučit navrhovat, vyvíjet a tvořit nízkoúrovňový software s úzkou vazbou na hardware a vnitřní mechanizmy operačníhosystému.Studenti tak získají: - Profesionální přistup k tvorbě programových modulů nízkoúrovňového charakteru s úzkou vazbou k hardwaru. - Hluboké znalosti vnitřních mechanizmů a principů činností programů. - Přehled v architekturách operačních systémů a řešených problémech ohledně správy procesů, virtuální paměti,přístupových práv, nároků na reálný čas apod. - Analytické schopnosti odhalovat problémy spjaté s provozem softwarových řešení na moderních operačních systémech. - Plně využívat schopnosti programového jazyka ANSI/ISO C.

Osnova

1. Hardware z pohledu programátora 2. Základní elementy jazyka c a terminálový (konzolový) vstup a výstup3. Řízení toku programu4. Preprocesor jazyka c5. Tvorba vlastních funkcí a oddělený překlad6. Práce s textovými a binárními soubory7. Práce s ukazateli a jednorozměrná pole8. Vícerozměrná pole, řetězce a Struktury9. Výčtové typy, uniony a tvorba seznamů10. Bitová aritmetika a bitové pole. Programování jednočipů.11. Úvodem do operačních systémů a jejich architektur12. Správa procesů víceúlohových operačních systémů13. Správa paměti víceúlohových operačních systémů14. Bezpečnostní podsystém a operační systémy reálného času

Literatura

FOJTÍK, D. Operační systémy a programování. [online]. VŠB – VŠB-TU Ostrava, Ostrava, 2007, 1.vydání, 304 stran.Dostupné z URL: http://vyuka.fs.vsb.cz/ ISBN 978-80-248-1510-7 .

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. David Fojtík, Ph.D.

Vyučující

Ing. David Fojtík, Ph.D.