Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Operační výzkum II (OV II)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OV II - Operační výzkum II, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Kurz bude vyučovat pokročilé techniky operačního výzkumu. Přednášky budou rozšiřovat základní algoritmus simplexo aplikaci omezených proměnných a revidovaný algoritmus simplex pro vyšší rychlost. Goal programming uvede aplikaciformulace více účelů v lineárním programování. Bude probráno celočíselné programování, které je rozšířením lineárníhoprogramování, ve kterém jsou všechny proměnné celočíselné. Celočíselné programování je důležitou technikou prořešení přiřazovacích problémů. 3 závěrečná témata pokryjí branch and bound algoritmus pro celočíselné programování,cutting plane metodu, ve které mohou být využity zlomky v průběžných cestách, a konečně síťové modely pro celočíselnéprogramování, se zaměřením na přepravní a přiřazovací problémy.

Osnova

Kurz bude vyučovat pokročilé techniky operačního výzkumu. Přednášky budou rozšiřovat základní algoritmus simplexo aplikaci omezených proměnných a revidovaný algoritmus simplex pro vyšší rychlost. Goal programming uvede aplikaciformulace více účelů v lineárním programování. Bude probráno celočíselné programování, které je rozšířením lineárníhoprogramování, ve kterém jsou všechny proměnné celočíselné. Celočíselné programování je důležitou technikou prořešení přiřazovacích problémů. 3 závěrečná témata pokryjí branch and bound algoritmus pro celočíselné programování,cutting plane metodu, ve které mohou být využity zlomky v průběžných cestách, a konečně síťové modely pro celočíselnéprogramování, se zaměřením na přepravní a přiřazovací problémy.Témata probraná v přednáškách budou: 1. Omezené proměnné – Simplex algoritmus 2. Jednodimenzionální Cutting Stock problém 3. Dantzig-Wolfe algoritmus rozkladu 4. Primal-Dual algoritmus 5. Goal Programming – formulace 6. Celočíselné programování 7. Branch and Bound algoritmus 8. Cutting Plane algoritmus   9. Modely přepravních sítí  10. Model sítě přiřazení  11. Problém nejkratší cesty  12. Successive Shortest Path problém  13. Maximum Flow problém  14. Minimum Cost Flow problémCvičení (PC učebna): 1. Vývoj rámce pro algoritmus simplex 2. Aplikace algoritmu simplex pro omezené proměnné 3. Programování Dantzig-Wolfe dekompozičního algoritmu 4. Programování Primal-Dual algoritmu 5. Úvod do celočíselného programování 6. Programování jednoduchého modelu celočíselného programování 7. Aplikace celočíselného programování na problém plánování 8. Aplikace celočíselného programování na logistický problém 9. Úvod do Branch and Bound algorithm 10. Programování Branch and Bound algoritmu 11. Aplikace Branch and Bound algoritmu na problém plánování 12. Aplikace Branch and Bound algoritmu na problém směrování 13. Programování Cutting Plane algoritmu 14. Aplikace Cutting Plane algoritmu na problém celočíselného programování

Literatura

1. Taha Hamdy (2010) Operations Research: An Introduction (9th Edition). ISBN-13: 978-0132555937.2. Winston Wayne (2003) Operations Research: Applications and Algorithms. ISBN-13: 978-0534380588.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

doc. MSc. Donald David Davendra, Ph.D.

Vyučující

doc. MSc. Donald David Davendra, Ph.D.