Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana vodohospodářské infrastruktury (OVHI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OVHI - Ochrana vodohospodářské infrastruktury, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ochrana vodohospodářské infrastruktury patří v oblasti krizového managementu k jedné z nejdůležitějších činnostíkaždého státu. Od způsobů a možností její ochrany závisí při vzniku mimořádné situace další možnosti chodu veřejnéinfrastruktury, včetně činností záchranných a havarijních služeb. Nejzranitelnějšími místy s nejmenší možnou reálnouochranou jsou zdroje pitné vody a liniové stavby distribuční sítě. Studium ochrany vodohospodářské infrastrukturyse skládá z rozpoznání a analýzy rizik u jednotlivých provozních systémů a objektů, snížení vlivu ztrát vody načinnost havarijních služeb státu a řešení požárního zabezpečení územních celků při nedostatku vody ve zdrojícha distribučních systémech, matematického modelování kritických bodů a vodovodních řadů určených pro nouzové zásobovánívodou. Na základě studia těchto poznatků a potřeb lze v praxi sestavovat nebo revidovat krizové plány krajů a samosprávnýchcelků, tvořit vysoce účinné plány krizové připravenosti právních subjektů a tím podstatně zvýšit úroveň krizovéhoplánování jako integrálního celku pro snížení negativních vlivů mimořádných událostí.

Osnova

 znalost základních legislativních předpisů a norem zabývajících se vodohospodářskou infrastrukturou a její ochranoupřed vznikem mimořádných událostí, obecná znalost vodohospodářské problematiky v ČR, jejich silných a slabých stránek a rizik, která mohou ovlivnitvodní poměry v různých klimatických podmínkách, orientace a základní znalost způsobů ochrany povrchových a podzemních vodních zdrojů určených pro vodárenskéúčely, systémové podmínky a rizikové vlivy na zásobování pitnou vodou měst a obcí, řešení problematiky výrobně distribučních systémů vodovodů pro veřejnou potřebu ve vztahu k dodávkám pitné vodypro zastavěná území, hodnocení rizika území a plánování obnovy, krizové plánování ve vodním hospodářství.

Literatura

KROČOVÁ, Š.: Strategie dodávek pitné vody, SPBI Spektrum, Ostrava 2009, ISBN: 978-80-7385-072-2KROČOVÁ, Š.: Strategie územního plánování v technické infrastruktuře, SPBI Spektrum, Ostrava 2013, ISBN: 978-80-7385-128-6ŠENOVSKÝ, M., ADAMEC, V., ŠENOVSKÝ. P.: Ochrana kritické infrastruktury, SPBI Spektrum, Ostrava, 2007, ISBN: 978-80-7385-025-8PROCHÁZKOVÁ, D.: Bezpečnost lidského systému, SPBI Spektrum, Ostrava, 2007, ISBN: 978-80-86634-97-5

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Šárka Kročová, Ph.D.