Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana vod a půd (OVP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OVP - Ochrana vod a půd, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získané znalosti: - znalost vlastností vody a jejich praktického uplatnění, chemického složení vod, druhů vod- znalost procesů primárního a sekundárního znečišťování vod.- znalost fyzikálních, chemických a biologických způsoby čištění odpadních vod a jejich aplikace.- znalost základních principů ochrany vod a legislativního rámce ochrany vod v ČR a EU- znalost vlastností půdy a jejich praktické uplatnění, složení půd.- znalost procesů poškozování a znečišťování půd a znečišťujících látek- znalost základních principů ochrany půd a legislativního rámce ochrany půd v ČR a EU- znalost sanačních metod a jejich praktické uplatnění.Získané dovednosti:- dovednost kvalitativního a kvantitativního vyjadřování složení vod - dovednost vyhodnocování měření ukazatelů jakosti povrchových vod a jejich klasifikace- dovednost hodnocení vlivu směšování odpadní vody s vodou v recipientu na jakost vody, aplikace Streeter-Phelpsovyrovnice- dovednost odběru kapalných vzorků a stanovení základních ukazatelů jakosti povrchových vod

Osnova

Přednášky:1. Význam vody, oběh vody na Zemi. Voda jako chemická sloučenina. Fyzikální a fyzikálně chemické vlastnosti. Organoleptickéa senzorické vlastnosti vody.2. Chemické složení vod. Anorganické látky ve vodách. Organické látky ve vodách. Povaha a vlastnosti znečišťujícíchlátek. 3. Druhy vod. Atmosférická, podpovrchová, povrchová voda. Vodní zdroje. 4. Primární a sekundární znečišťování vod. Eutrofizace. Samočistící schopnosti.5. Odpadní vody. Splaškové, průmyslové odpadní vody. Směšování odpadní vody s vodou v recipientu.6. Zásady ochrany vod. Legislativa ve vodním hospodářství. Přípustný stupeň znečištění. 7. Čištění odpadních vod. Fyzikální metody. Fyzikálně-chemické a chemické metody. 8. Biologické metody. Aerobní a anaerobní biologické metody. Aktivace. Přírodní způsoby čištění.9. Vznik půd, půdotvorní činitelé. Význam půdy. Složení půdy, minerální a organická složka. 10. Fyzikální a chemické vlastnosti půdy. Klasifikace půdy. Půdní profil, půdní typy. Půdní fond ČR.11. Poškozování a znečišťování půdy. Povaha a vlastnosti znečišťujících látek. Degradace půd.12. Zásady ochrany zemědělského půdního fondu a lesního půdního fondu. Legislativa v ochraně půdy. 13. Sanační metody. Izolace kontaminantu, částečná a úplná dekontaminace horninového prostředí. Zásady výběru sanačníchmetod.14. Vybrané sanační metody pro organické kontaminanty, pro anorganické kontaminanty.

Literatura

PAVLÍKOVÁ, Irena. Studijní opora: Ochrana vod a půd. Ostrava: Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava,Fakulta metalurgie a materiálového inženýrství, Katedra ochrany životního prostředí v průmyslu, 2008. 173 s.• RACLAVSKÁ, Helena. Znečištění zemin a metody jejich dekontaminace. Ostrava: Vysoká škola báňská - Technická univerzitaOstrava, 1998. 111 s. ISBN 80-7078-508-X .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Radmila Kučerová

Vyučující

Ing. Irena PavlíkováIng. Pavel Vdovičík