Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana před zářením (OZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OZ - Ochrana před zářením, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Ionizující záření a radionuklidy mají stále větší využití ve všech oblastech lidských činností.Je pro to velmi důležité, aby každý technik se v této oblasti přijatelně orientoval.Úvodní část předmětu Ochrana před zářením je věnována fyzice ionizujícího a neionizujícíhozáření, dozimetrickým veličinám a jednotkám a významným pojmům z atomového zákona,včetně příslušných prováděcích vyhlášek. Hlavní část se zabývá výpočtem radiační zátěže odvšech typů zdrojů ionizujícího záření, principy radiační ochrany a způsoby radiační ochrany.Velký důraz je kladen na řešení praktických situací (výpočet stínění, odstupových vzdálenostía minimálních dob pobytu v dané vzdálenosti od zářiče).Další část předmětu je věnována otevřeným zářičům, vnitřní kontaminaci, radioaktivnímodpadům a uváděním radionuklidů do životního prostředí., radiačním nehodám a haváriím.Závěr předmětu se pak zabývá druhy, vlastnostmi, zdroji, účinky a využitím neionizujícíhozáření a systémy ochrany před ním.

Osnova

Základy fyziky ionizujícího záření.Interakce záření s látkovým prostředím.Biologické účinky záření. Cíle a principy radiační ochrany.Způsoby ochrany před ionizujícím zářením.Praktické příklady z oblasti ochrany před ionizujícím zářením.Systém radiační ochrany, nakládání se zdroji ionizujícího záření.Monitorování.

Literatura

1. Beiser, A.: Úvod do moderní fyziky, Academia, Praha 1975.2. Drška, L., Klimeš, B., Slavík, J.: Základy atomové fyziky, ČSAV, Praha 1958.3. Hála, J.: Radioaktivita, ionizující záření, jaderná energie. Konvoj, Brno 1998.4. Kolektiv autorů: Ochrana při práci se zdroji ionizujícího záření. Sborník učebníchtextů. DT Ostrava spol. s r. o., 2003.5. Kolektiv autorů: Principy a praxe radiační ochrany, SÚJB, Praha 2000.6. Šeda, J.: Základy dozimetrie, ČVUT, Praha 1991.7. Vyhláška č. 307/2002 Sb., o radiační ochraně, novelizace č. 499/2005 Sb.8. Zákon č. 18/1997 Sb., o mírovém využívání jaderné energie a ionizujícího záření(atomový zákon), ve znění pozdějších předpisů.9. Švec, J.: Radioaktivita a ionizující záření, Doplňující učební text pro předmětyBakalářská fyzika, Aplikovaná fyzika, Ochrana před zářením, SPBI v Ostravě,Ostrava 2005.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. RNDr. Karla Barčová, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Karla Barčová, Ph.D.