Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obnovitelné zdroje energie a nakládání s odpady (OZE&NOD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OZE&NOD - Obnovitelné zdroje energie a nakládání s odpady, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti se naučí orientovat v problematice využívání obnovitelných zdrojů energie a oblasti nakládání s odpady.Studenti budou umět:- vysvětlit a definovat základní pojmy v probíraných oborech- objasnit vzájemné vazby a souvislosti uvnitř daných oborů i externí vazby k ostatním oblastem energetiky- popsat základní technické prostředky používané v daných oborech a vysvětlit jejich principZískají: - přehled o odborném názvosloví- přehled o základních technologických postupech tranformací energií z obnovitelných zdrojů a odpadůBudou schopni: - provádět základní energetické bilance a kapacitní výpočty v oblastech dané problematiky- volit vhodné způsoby a metody pro dosažení v praxi požadovaných cílů

Osnova

1. Energie: druhy, zdroje, přeměny, posuzování.2. Sluneční energie. Fototermická a fotovoltaická konverze.3. Vodní energie, vodní elektrárny, vodní turbíny. 4. Větrná energie, větrné elektrárny. 5. Geotermální energie. Energie moří.6. Nízkopotenciální zdroje tepla pro tepelná čerpadla.7. Energetické využívání biomasy. 8. Odpadní látky, druhy a zdroje vzniku. Legislativa související s problematikou. 9. Skládkování odpadů. Recyklace odpadů.10. Definice a rozdíly mezi druhy odpadů a metodami nakládání s nimi. 11. Hodnocení a stanovení rizik.12. Termická likvidace odpadů. Fluidní spalování. Roštové a rotační pece.Dřevní odpad. 13. Radioaktivní odpady. Nemocniční a toxický odpad. Moderní spalovny průmyslových resp. komunálních odpadů.14. Zachycení oxidů síry, dusíku, halogenů, těžkých kovů a par.

Literatura

KAMINSKÝ, J.; VRTEK, M. Obnovitelné zdroje energie. Ostrava : VŠB-TU Ostrava, 1998. 102 s. ISBN 80-7078-445-8 .Alternativně:KAMINSKÝ, J.; VRTEK, M. Obnovitelné a alternativní zdroje energie. Interní učební texty [online]. Ostrava : VŠB-TU,2002. 141 s. Portable Document Format. Dostupný na WWW: <http://www1.vsb.cz/ke/vyuka/vrt/AOZE/Bc-AOZE1/Skripta.pdf>.(neveřejný přístup)JUCHELKOVÁ, D.: Likvidace a využití odpadů. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2000.HERČÍK, M., LAPČÍK, V.: Ochrana životního prostředí. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 1993.Ročenky Ministerstva životního prostředí České republikyAktuální internetové informace (http://www.env.cz, http://www.topinfo.cz, http://www.skladka.cz, http://biom.ecn.cz)TÖLGYESSY, J., PIATRIK, M.: Ochrana prostredia v priemysle. Bratislava: VTEL, 1989.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Dagmar Juchelková, Ph.D.Ing. Ondřej Němček, Ph.D.Ing. Veronika Sassmanová, Ph.D.doc. Ing. Mojmír Vrtek, Ph.D.