Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana ŽP při lomovém dobývání (OŽPLD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OŽPLD - Ochrana ŽP při lomovém dobývání, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je výuka a osvojení si problematiky zásad ekologie při lomovém dobývání a její uplatnění v praxipři dodržení legislativy ČR.

Osnova

Osnova přednášek:1. Ekologie a životní prostředí.2. Péče o životní prostředí a řízení ochrany životního prostředí.3. Důsledky změn zhoršování ŽP.4. Hlavní právní předpisy vázající se k problematice ŽP.5. Litosféra a její ovlivnění těžební činností.6. Pedosféra a její ovlivnění lomovou činností.7. Hydrosféra a její ovlivnění lomovou činností.8. Atmosféra a její ovlivnění lomovou činností.9. Odpadové hospodářství, kategorizace odpadů, úložiště.10. Hlavní zdroje odpadů při těžbě a zpracování stavebních nerostných surovin.11. Význam sanačních a rekultivačních prací pro ŽP.12. Mechanizace a prostředky pro sanační a rekultivační práce.13. Sanační práce a technicko-ekonomická etapa rekultivací v terénech postižených povrchovou těžbou užitkových nerostů.14. Biologicko-ekonomická etapa při rekultivačních pracích.

Literatura

Herčík,M. a kol.: Ochrana životního prostředí, skriptum ES VŠB – TU Ostrava, 1994Kryl,V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek, In: kap. 12-14, skriptum ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997, 282 s.Pech,K. a kol.: Ochrana životního prostředí, skriptum ES VŠB Ostrava, Ostrava, 1993Kryl,V., Frohlich,E.,Sixta,J: Zahlazení hornické činnosti a rekultivace, skriptum VŠB - TU Ostrava, Most, 2002,80str.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Mária Jarolimová, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.Ing. Miroslav Seidl, Ph.D.