Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ochrana ŽP v průmyslu (OŽPPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu OŽPPR - Ochrana ŽP v průmyslu, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s dnes používanými průmyslovými technologiemi a s jejich vlivy na životníprostředí a rovněž s vybranými technologiemi používanými k ochraně životního prostředí.

Osnova

1. Výroba surového železa, výroba litiny a výroba oceli v plamenných a v elektrických pecích a v konvertorech a vlivy těchto výrob na životní prostředí.2. Tváření kovů za tepla, výroba trubek (včetně bezešvých) a tažení drátu. Kování, lisování a stříhání a vliv tváření kovů na životní prostředí. 3. Slévání, lití pod tlakem, odstředivé lití, sklopné lití, lití metodou vytavitelných a spalitelných modelů, lití do skořepinových forem, čištění a úprava odlitků. Vliv slévárenských procesů na životní prostředí.4. Základy strojního obrábění - soustružení, vrtání a vyvrtávání, frézování, broušení, hoblování a obrážení. Vliv strojírenských výrob na životní prostředí.5. Hlubinná těžba a její vliv na životní prostředí (vliv hlubinného dobývání na povrch, hlušinové hospodářství, důlní a odpadní vody, znečišťování ovzduší, rekultivace), povrchová těžba a její vliv na životní prostředí (zábor půdy, vlivy na povrchové a podzemní vody a na půdu, hluk, vliv na krajinný ráz, emisně – imisní situace). 6. Koksárenství a jeho vliv na životní prostředí.7. Tepelná energetika včetně technologií pro snižování plynných emisí z energetiky (odsiřování, denitrifikace, redukce oxidu uhličitého). 8. Jaderná energetika (typy jaderných reaktorů, jaderný palivový cyklus) a její působení na životní prostředí (radioaktivní odpady z palivového cyklu jaderných elektráren, tepelné znečištění atd.). 9. Vodní elektrárny, větrné elektrárny, bioplynové stanice a sluneční elektrárny a jejich vliv na životní prostředí. 10.Silniční doprava a její vliv na životní prostředí (možnosti snižování emisí u zážehových a vznětových spalovacích motorů, emisní limity pro spalovací motory). Alternativní paliva a pohony.11.Velkoobjemové anorganické výroby základních chemikálií, výroba průmyslových hnojiv, výroba pigmentů, výroba cementu a vápna, výroba skla, výroba keramických hmot a metalurgie neželezných kovů. Vliv vybraných anorganických výrob na životní prostředí. 12.Organické výroby základních chemikálií (nižší olefiny, vyšší olefiny, aromáty, kyslíkaté sloučeniny), organické výroby dusíkatých sloučenin, halogenovaných sloučenin a sloučenin síry. Působení chemických závodů organické výroby na životní prostředí. 13.Průmysl zpracování ropy (rafinerie) a nejdůležitější problémy ochrany životního prostředí v této oblasti.14.Potravinářský průmysl (výroba sladu, výroba piva, výroba vína, výroba etanolu a kvasnic) a výroba organických kyselin, výroba cukru a škrobu. 15.Zemědělské chovy a zpracování jejich produkce, zpracování mléka a vliv potravinářského průmyslu na životní prostředí.

Literatura

1. LAPČÍK, Vladimír. Výrobní technologie a jejich vliv na životní prostředí(monografie). VŠB-TU Ostrava. HGF, IEI, 2009. ISBN 978-80-248-2015-6 . 362 s. 2. LAPČÍK, Vladimír. Výrobní a environmentální technologie (skriptum). VŠB-TU Ostrava. HGF, 2008. 250 s. http://www.hgf.vsb.cz/oblasti/instituty-a-pracoviste/instituty/546/www/studijni-materialy3. HERČÍK, Miloslav, LAPČÍK, Vladimír, OBROUČKA, Karel. Ochrana životního prostředí pro inženýrské studium (skriptum).Ostrava: VŠB-TU, 1994. 243 s.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vladimír Lapčík, CSc.