Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslové a pozemní stavitelství II. (PaPS2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PaPS2 - Průmyslové a pozemní stavitelství II., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají základní znalosti z vybraných kapitol pozemního stavitelství: Konkrétně se jedná problematikustaveb situovaných na poddolovaném území, staveb v povodňových oblastech, ochrany staveb proti radonu (z podložía ze stavebních materiálů) a tepelně technickou problematiku u průmyslových a zemědělských budov.

Osnova

1. Ochrana staveb proti radonu. Vlastnosti radonu. Základní pojmy  přeměnová konstanta, difúzní délka, radonovýindex pozemku, radonový index stavby, konstrukce 1, 2. a 3. kategorie těsnosti.Zdroje radonu  podloží, stavebnímateriál, voda.2. Ochrana staveb proti radonu. Zásady navrhování protiradonových opatření u nových staveb při nízkém, středníma vysokém radonovém indexu stavby. 3. Ochrana staveb proti radonu. Ochrana pobytových prostor stávajících staveb, v nichž je OAR menší než 600 Bq/m3,v intervalu 600 Bq/m3  1 200 Bq/m3 a vyšší ne ž 1 200 Bq/m3.4. Stavby v povodňových územích. Základní pojmy  povodňová vlna, rychlost povodňové vlny, hloubka povodňové vlny,povodňová škoda atd. Konstrukční zásady pro navrhování staveb situovaných na povodňovém území. Úpravy u stávajícíchobjektů.5. Stavby v povodňových územích. Sanace objektů po povodni. Zatížení stavebních objektů při průchodu povodňovévlny.6. Stavby na poddolovaném území. Účinky hlubinného dobývání na povrch. Spojitá přetvoření terénu. Parametry poklesovékotliny. Teorie poklesové kotliny. Báňské podmínky. Nespojitá přetvoření terénu. Aplikace parametrů přetvořeníterénu na povrchové objekty. Kategorizace stavenišť.7. Stavby na poddolovaném území. Obecné zásady navrhování objektů na poddolovaném území. Požadavky na inženýrskogeologický průzkum. Tuhé, poddajné a smíšené objekty.8. Stavby na poddolovaném území. Účinky spojitého přetvoření terénu na základové konstrukce. Tření v základovéspáře a na bocích základů. Zvýšený zemní tlak. Aplikace kluzných spár. Účinky naklonění a zakřivení terénu na tuhéa poddajné konstrukční systémy. zajišťování zděných a panelových objektů. Železobetonové skeletové objekty na poddolovanémúzemí.9. Nízkoenergetické budovy. Základní pojmy  nízkoenergetický dům, pasivní dům, nulový dům energeticky soběstačnýdům, semisoběstačný dům. Energetická bilance domu. Požadavky na umístění a geometrii. Energetická koncepce domu.10. Nízkoenergetické budovy. Požadavky na obvodové konstrukce (obvodové stěny, střešní pláště a podlahy) a jejichnávrh.11. Nízkoenergetické budovy. Požadavky na výplně otvorů v obvodových konstrukcích. Možnosti zlepšení tepelně technickýchvlastností u obvodových konstrukcí stávajících domů.12. Vybrané problémy z oblasti stavební tepelné techniky  řešení detailů spodní stavby z hlediska stavební tepelnétechniky.13. Vybrané problémy z oblasti stavební tepelné techniky  řešení obvodových konstrukcí v extrémních podmínkáchvnitřního mikroklimatu.14. Vybrané problémy z oblasti poruch a rekonstrukcí staveb. Sanace významně staticky poškozených zděných budov.Ochrana zděných budov proti působení technické seizmicity.15. Vybrané problémy z oblasti poruch a rekonstrukcí staveb. Specifické problémy nadměrné vlhkosti zdiva.

Literatura

ČSN 73 0039 Navrhování objektů na poddolovaném území (1989).ČSN 73 0601 Ochrana staveb proti radonu z podloží (2006).ČSN 73 0602 Ochrana staveb proti radonu a záření gama ze stavebních materiálů (2006).ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Část 2: Požadavky (2011).Bradáč, J.: Účinky poddolování a ochrana objektů. Díl 1. Nakladatelství EXPERT Ostrava, 1996.Bradáč J.: Účinky poddolování a ochrana objektů. Díl druhý. Dům techniky Ostrava, spol. s r. o. Ostrava, 1999.ISBN: 80-02-01276-3.Bradáč J. a kol.: Navrhování objektů na poddolovaném území. Komentář k ČSN 73 0039 (1991).Witzany, J., Jiránek, M., Zlesák, J., Zigler, J.: Konstrukce pozemních staveb 20. Česká technika  NakladatelstvíČVUT, 2006. ISBN 80-01-03422-4 .Vaverka, J.: a kol.: Stavební tepelná technika a energetika budov. Vysoké učení technické v Brně. NakladatelstvíVutium, 2006. 648 s. ISBN 80-214-2910-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D.Ing. Miloslav ŠindelIng. Pavel Vlček, Ph.D.