Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prostředky automatického řízení (PAŘ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PAŘ - Prostředky automatického řízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem je získat znalosti a dovednosti v zacházení s řídicí technikou jak v oblasti hardware (senzory, akční členy,sjednocování moduly, řídicí systémy), tak se software (konfigurační software pro tuto technologii).

Osnova

1. Seznámení s problematikou a obsahem studovaného předmětu. Rozdělení prostředků automatického řízení a jejichcharakteristika (programové a technické prostředky). Systém řízení, hierarchická struktura, hlavní funkční vlastnosti.2. Přehled snímačů a senzorů.3. Přehled akčních členů.4. Průmyslové sítě, základní typy, 7 vrstvy model, fyzická vrstva …. aplikační vrstva. 5. Wifi sítě, konfigurace přístupových bodů a konfigurace AD-HOC, připojení řídicích systémů k technologickémuprocesu (ILAN, LAN, WLAN). Ukázka laboratorní sestavy.6. Meziobvodová komunikace I2C, SPI, ... .7. SCADA/MMI systémy jejich vlastnosti a nasazení v hierarchické struktuře řízení.8. Distribuované systémy řízení, řešení týmové práce její realizace a schopnosti systémového inženýra.9. Inteligentní senzory jejich vnitřní struktura a popis realizace.10. Popis jednočipových počítačů vyšších řad, popis vybraných modulů.11. Programování jednočipových počítačů pomocí vyššího programovacího jazyka.12. Postupy odladění navrhovaných algoritmů přímo na reálné úloze.13. Počítačově integrované systémy CIM-CAD-CAM-CAP-CAQ-PPS.

Literatura

SCHMID, D. a kol. Řízení a regulace pro strojírenství a mechatroniku. Praha: Europa-SOBOTÁLES cz. 2005 ISBN 80-86706-10-9.ĎAĎO, S. & KREIDL, M. Senzory a měřicí obvody. Praha : Vydavatelství ČVUT 1999. 315 s.MARTÍNEK, R. Senzory v průmyslové praxi. Praha: Vydavatelství BEN, 2004. 200 s. ISBN 80-7300-114-4 .Učební texty dostupné z:http://352lab.vsb.cz/ServerFinalVer/MaSTWEB/Mapa.HTMhttp://homel.vsb.cz/~tum52/download.php?file=TechnickeProstredky.pdfhttp://www.rcdidactic.cz/cz/http://www.e-automatizace.cz

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.

Vyučující

Ing. Jaromír Škuta, Ph.D.prof. Ing. Jiří Tůma, CSc.