Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poruchy a rekonstrukce (PaRek)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PaRek - Poruchy a rekonstrukce, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Získání základních znalostí z oblasti poruch objektů pozemních staveb a o možnostech jejich sanací. A to v oblastech:1. Bourání zděných konstrukcí.2. Vad a poruch zděných konstrukcí.3. Poruch dřevěných konstrukcí.4. Konstrukcí kleneb.5. Vlhkého zdiva.6. Poruch komínů.7. Poruch základových konstrukcí.Pochopení základních znalostí z uvedené oblasti, jejich vzájemných vztahů a možností aplikace.

Osnova

Přednášky:1.Základní pojmy. Druhy a příčiny poruch stavebních konstrukcí. Bouracípráce-obecně, rozdělení.2.Bourání konstrukcí-technologické zásady. Bourání svislých konstrukcí.Zřizování a rozšiřování otvorů.3.Vady a poruchy zděných konstrukcí. Trhliny ve zděných nosnýchstěnách;rozdělení, příčiny vzniku.4.Sanace trhlin ve zděných nosných stěnách-dočasná a trvalá.5.Trhliny ve zděných sloupech a pilířích a jejich sanace. Výměna sloupů apilířů. Trhliny v příčkách.6.Poruchy dřevěných konstrukcí stropů a krovů  příčiny, rozdělení.Biotičtíškůdci (hniloba, plísně, dřevokazné houby, dřevokazný hmyz). Poškozenídřevanebiologickými vlivy.7.Sanace, opravy a rekonstrukce dřevěných stropů a krovů.8.Likvidace dřevokazných hub a dřevokazného hmyzu. Přímé a nepřímé zpevňováníjednotlivých prvků.9.Klenby – tvary, konstrukce.10.Klenby – podmínky rovnováhy. Poruchy a sanace kleneb.11.Vlhké zdivo – základních pojmy, příčiny vlhkosti, vlhkostní průzkum, měřenívlhkosti.12.Sanace vlhkého zdiva – základní a doplňkové metody13.Komíny – rozdělení a příčiny poruch, Sanace poruch na komínových tělesech.14.Poruchy základových konstrukcí.15.Sanace poruch základových konstrukcí.Cvičení:1.Návrh nové příčky bez otvoru ve stávajícím objektu  statické řešení.2.Návrh nové příčky s otvorem ve stávajícím objektu  statické řešení.3.Bourání cihelné příčky v nejnižším podlaží  statické řešení.4.Vybourání cihelné nosné zdi  statické řešení.5.Vybourání cihelné nosné zdi  statické řešení.6.Bourání otvoru v nosné stěně  statické řešení.7.Bourání otvoru v nosné stěně  statické řešení.8.Zesilování cihelného pilíře  statické řešení.9.Zesilování cihelného pilíře  statické řešení.10.Zesilování dřevěného trámového stropu  statické řešení.11.Zesilování dřevěného trámového stropu a vazného trámu  statické řešení.12.Vlhkostní problematika zdiva a dřeva.13.Zápočtová písemná práce.14.Praktické ukázky z poruch a rekonstrukcí (audiovizuální učebna J 259).15.Zápočet.

Literatura

- Kos, J.: Rekonstrukce pozemních staveb. Akademické nakladatelství CERM, s. r.o. Brno, prosinec 1999. ISBN: 80-20-7204-132-0.- Witzany, J:: Konstrukce pozemních staveb 60. Poruchy a rekonstrukce staveb -1. díl. Vydavatelství ČVUT Praha, 1993.- Witzany, J:: Konstrukce pozemních staveb 60. Poruchy a rekonstrukce staveb -2. díl. Vydavatelství ČVUT Praha, 1995. ISBN: 80-01-01310-3.- Balík, M. a kol.: Odvlhčování staveb. Grada Publishing. Praha, 2005. ISBN80-247-0765-9

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek Jašek, Ph.D.Ing. Lucie Kučerovádoc. Ing. Jaroslav Solař, Ph.D.Ing. Miloslav Šindel