Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Požární bezpečnost staveb I. (PBS I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PBS I - Požární bezpečnost staveb I., Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je pochopit požadavky na protipožární zajištění objektů z hledisek územního, dispozičního, konstrukčního a materialového a znátmožnosti použití požárně bezpečnostních zařízení. Získané vědomosti studenti aplikují při řešení konkrétního problémutechnické praxe.

Osnova

Přednáška:1. Historie požární bezpečnosti staveb (dále PBS). Právní a technické předpisy PBS. Základní pojmy.2. Všeobecné, územní, dispoziční a konstrukční požadavky PBS. Postup posuzování PBS nevýrobních objektů. Požární úseky a požárně dělicí konstrukce.3. Požární riziko. Průměrné a místně soustředěné výpočtové požární zatížení. Požární úseky a prostory bez požárního rizika. Rozměry požárních úseků.4. Stupně požární bezpečnosti. Požárně technické vlastnosti stavebních hmot a stavebních konstrukcí (hořlavost, index a rychlost povrchového šíření plamene, požární odolnost stavebních konstrukcí). Možnosti zlepšování požárně technických vlastností stavebních hmot a konstrukcí.5. Únikové cesty v nevýrobních objektech. Typy, dimenzování, provedení a vybavení.6. Odstupy a požárně nebezpečný prostor nevýrobních objektů.7. Technická zařízení a zajištění protipožárního zásahu.8. Shromažďovací prostory, budovy pro bydlení a ubytování - specifické požadavky PBS.9. Stavby pro zdravotnictví a změny staveb - specifické požadavky PBS.10.Postup posuzování výrobních objektů. Požární a ekonomické riziko. Použití požárně bezpečnostních zařízení.11.Únikové cesty z výrobních objektů. Odstupy. Technologická zařízení.12.Sklady a stavby pro zemědělství.13.Inovace popř. přednáška odborníka z praxe.Cvičení:1. Výkresy požární bezpečnosti staveb. Zadání semestrálního projektu.2. Exkurze na centrum integrovaného záchranného systému.3. Výpočty vzorových příkladů (požární zatížení, součinitelé pro stanovení požárního rizika).4. Průměrné a místně soustředěné výpočtové požární zatížení. Určení stupně požární bezpečnosti.5. Metodiky ověřování požárně technických vlastností stavebních hmot a konstrukcí.6. Dimenzování únikových cest.7. Výpočet odstupových vzdáleností.8. Výpočet požárního rizika výrobního objektu.9. Výpočet ekonomického rizika.10.Výpočet doby úniku, šířky a délky únikových cest ve výrobních objektech.11.Kontrola semestrálního projektu.

Literatura

Bradáčová, I.: Požární bezpečnost staveb. Nevýrobní objekty. 2. vydání.SPBI Ostrava 2010.ISBN:978-80-86111-77-3 Bradáčová, I.: Požární bezpečnost staveb. Výrobní objekty. SPBI Ostrava 2009.ISBN: 978-80-7385-45-6Zoufal, R. a kol.: Hodnoty požární odolnosti stavebních konstrukcí podle Eurokódů. PAVUS, a.s. Praha 2009. ISBN978-80-901181-0-0BRADÁČOVÁ, I. a kol.: Spolupráce autorizovaných osob při navrhování požární bezpečnosti staveb. ČKAIT Rada propodporu rozvoje profese ČKAIT. TP 1.6. 2. přepracované vydání. Praha 2012.Bradáčová, I., Bebčák, P.:Požární bezpečnost staveb. Modul e-learning, FBI VŠB-TUO, Ostrava, 2007Zákon 183/2006 Sb., stavební zákon a jeho prováděcí předpisyZákon 133/1985 Sb., o požární ochraně a jeho prováděcí předpisySoubor ČSN 7308xx a další související ČSN-EN

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Isabela Bradáčová, CSc.

Vyučující

Ing. Isabela Bradáčová, CSc.doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D.