Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Procesní chemie v energetice (PCHE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCHE - Procesní chemie v energetice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět se zabývá základními chemickými procesy relevantními především v energetice spalování fosilních paliv,dále pak energetice alternativních a obnovitelných zdrojů energie. Předmět je zaměřen na popis a pochopení základních chemických procesů v provozu vybraných zařízení, jejich vlivuna životní prostředí, procesy minimalizace škodlivých vlivů. Student po absolvování předmětu bude schopen řešit:Bilanční výpočty v souvislosti se spalováním paliv, bilanční výpočty pro technologie redukce emisí, hodnotit tvorbua redukci emisí. Aplikovat výpočty termochemické, pracovat s pojmy reakční a slučovací teplo, chemická rovnováha,chemický potenciál, kinetika chemických reakcí. Hodnotit podmínky pro výběr a provoz metod minimalizace emisí nakonkrétních energetických zdrojích.Pro následnou aplikaci konkrétních znalostí v praxi, v energetice spalování fosilních paliv, je v předmětu pracovános tématickými okruhy spalování a tvorba plynných emisí, procesy minimalizace emisí SO2, NOx a dalších škodlivinze spalin, metody primární a sekundární redukce emisí ve spalinách.Pro orientaci v problematice současných technologiích čištění spalin a aplikaci získaných poznatků je student seznámens popisy jednotlivých metod, popisy současných technologických řešení odsiřování a denitrifikace.Získá informace, znalosti z oblasti analytických metod v energetice, klasické analýzy, analyzátorů.

Osnova

1. Úvod, emise z energetických zdrojů, jejich transformace v atmosféře a vliv na životní prostředí. 2. Stechiometrické výpočty (v souvislosti se spalováním paliv, tvorbou a redukci emisí).3. Termochemické výpočty.4. Roztoky, disociace. Chemická kinetika a rovnováha5. Chemické procesy tvorby a likvidace emisí SO2, NOx a dalších škodlivin ze spalovacích procesů.6. Metody primární a sekundární redukce emisí ve spalinách, popis současných technologických řešení.7. Odsiřování spalin – mokrá metoda.8. Odsiřování spalin – mokrá metoda, polosuché metody.9. Odsiřování spalin – suchá aditivní metoda odsiřování ve fluidní vrstvě.10. Metod denitrifikace spalin SNCR, SCR.11. Chemické procesy v jaderné energetice, Ionizující záření – typy radioaktivních rozpadů, Štěpná řetězová reakce,kinetika štěpné řetězové reakce. 12. Jaderná paliva, povlakové materiály, moderátory, chladiva, materiály absorpčních elementů.13. Korozní procesy. Vliv záření na kovy a slitiny14. Radiačně chemický proces, přechodné produkty radiolýzy. Mechanizmus radiolýzy vody, radiolýza plynů.

Literatura

[1] Vejvoda. J., Macháč. P., Buryan. P.: Technologie ochrany ovzduší a čištění odpadních plynů, VŠCHT, Praha 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.

Vyučující

Ing. Zbyszek Szeliga, Ph.D.