Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poruchy a chránění elektrických sítí (PCHES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PCHES - Poruchy a chránění elektrických sítí, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Po absolvování předmětu studenti umí definovat a vysvětlit základní poruchové stavy v elektrických sítích a umívypočítat potřebné údaje pro návrh elektrických zařízení z hlediska mimořádných stavů, zejména zkratů. Dále studentidokáží získané vědomosti interpretovat, analyzovat a aplikovat při návrhu, nasazování a nastavování elektrickýchochran v elektrizačních soustavách.

Osnova

Přednášky:1. Definice a rozdělení přechodných jevů v elektrizačních soustavách, všeobecné zásady pro výpočet zkratového proudu2. Postup výpočtu zkratových proudů, sestavení náhradních schémat, náhrada prvků ES při výpočtech zkratových proudů,základní vztahy pro výpočet3. Výpočet souměrných a nesouměrných zkratových proudů v elektrických sítích4. Charakteristické hodnoty zkratového proudu v obecné síti, dimenzování elektrických zařízení dle účinků zkratovýchproudů5. Zemní spojení v elektrizační soustavě, kompenzace proudu zemního spojení6. Základní pojmy z oboru ochran, základní členy ochran, rozdělení ochran, požadavky kladené na ochrany7. Nadproudové ochrany závislé, nezávislé, směrové8. Distanční ochrany, základní členy, charakteristiky, stupně působení DO, uspořádání DO, popudové členy DO 9. Ochrany srovnávací, ochrany přípojnic, automatiky OZ, ochrany při zemním spojení 10. Ochrany transformátorů Cvičení:1. Úvod, bezpečnostní školení, analýza zkratových obvodů2. Zkraty - výpočty zkratových proudů dle ČSN EN 609093. Zkraty - výpočty souměrných a nesouměrných zkratových proudů4. Zkraty - dimenzování zařízení na účinky zkratových proudů5. Výpočet poměrů při zemním spojení, návrh kompenzační tlumivky6. Návrh a nastavování nadproudových ochran vedení 7. Laboratorní měření poměrů při zemním spojení na modelu8. Laboratorní měření vypínacích charakteristik digitální ochrany9. Návrh a nastavování distančních ochran vedení 10. Zápočtové cvičení, testProjekty:Výpočet symetrických a nesymetrických zkratových proudů Návrh a nastavení elektrických ochran v síti vn

Literatura

1. Trojánek Z., Hájek J., Kvasnica P.: Přechodové jevy v elektrizačních soustavách, SNTL/ALFA 1987. 2. Medvec Z.: Přechodové jevy v elektrizačních soustavách. Návody do cvičení. Skriptum VŠB-TU Ostrava, 2001. 3. Janíček, F., Chladný, V. a kol.: Digitálne ochrany v elektrizačnej sústave. STU Bratislava, 2004.4. Haluzík E.: Ochrany automatiky v elektrických sítích. Skripta VUT Brno 1985.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Zdeněk Medvec

Vyučující

Ing. Eduard BeránekIng. Jan FulnečekIng. Oliver Marcinčindoc. Dr. Ing. Zdeněk MedvecIng. Roman Portužák, CSc.Ing. Tadeusz Sikora, Ph.D.