Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování dolů a lomů (PDL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PDL - Projektování dolů a lomů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit posluchače s hlavními principy projektování dolů a lomů v částech – technologické, báňské, strojní, stavební a ekonomické. V nezbytně nutném rozsahu bude probrána i legislativa a problematika projektování hlubokých dolů a lomů.

Osnova

Osnova přednášek:1. Legislativa spojená s projektováním dolů a lomů.2. Projektování otvírkových, přípravných a dobývacích prací, větrání a dopravy na hlubinných dolech.3. Projekt náraziště a náraží v různých podmínkách.4. Důlní komory a provozovny – zásady pro jejich projektování.5. Energetické sítě na povrchu i v dole. Základkové hospodářství a odvaly hlušin.6. Soubory povrchových objektů a komunikace.7. Zásady pro projektování otvírky lomů.8. Projektování technologie dobývacích prací.9. Volba systému dopravy vč. pomocné mechanizace.10. Projekty výsypek, odvalů a odkališť.11. Zásady pro tvorbu projektu organizace výstavby dolů i lomů.12. Rozpočet stavby a celkové investiční náklady.13. Některé zvláštnosti při projektování hlubokých dolů a lomů.14. Modelové a počítačové projektování.

Literatura

Šiška, L., Grygárek, J. a kol.: Základy projektování dolů. SNTL/ALFA Praha, 1975.Říman, A.: Základy projektování kamenouhelných dolů. SNTL Praha, 1983.Kryl, V. a kol.: Povrchové dobývání ložisek. ES VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 1997, 282 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.

Vyučující

Ing. Martin Hummel, Ph.D.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.doc. Ing. Milan Mikoláš, Ph.D.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.