Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Podniková ekonomika A (PE-A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PE-A - Podniková ekonomika A, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Jde o průřezový předmět, který studentům poskytuje základní teoretické znalosti o podnikové ekonomice. Studentiv tomto předmětu získávají poznatky o založení, vzniku, fungování a zániku podniku. Studenti se rovněž průřezověseznamují s jednotlivými podnikovými činnostmi. Ve výkladu je podtržen ekonomický aspekt dané problematiky a silnýdůraz je kladen na to, aby si studenti osvojili odbornou terminologii. Získané znalosti si studenti dále prohlubujíve speciálních předmětech v následujících ročnících.

Osnova

1.-2. Podniková ekonomika jako vědní disciplína, výklad základních pojmů,systémové pojetí podniku3. Třídění podniků a typologie organizací4. Podnikatelské prostředí5. Životní cyklus výrobku6. Kapitálová a majetková struktura podniku7. Efektivnost podniku - výnosy, náklady, HV podniku8. Finanční řízení podniku9. Výrobní procesy v podniku10. Marketing v podniku11. Ceny produktu a základní metodologie tvorby ceny12. Organizace a řízení podniku, organizační struktury13. Specifika malých podniků14. Personální procesy v podniku, řízení lidských zdrojů

Literatura

Synek,M., Kislingerová,E. a kol.: Podniková ekonomika. 5. přepracované a doplněné vydání. Praha: C.H.Beck, 2010.ISBN:978-80-7400-336-3 Kolektiv autorů. Podniková ekonomika A. Studijní opora pro distanční vzdělávání. Ostrava: VŠB - TU Ostrava, 2010.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr.Ing. Pavel Blecharz

Vyučující

doc. Dr.Ing. Pavel BlecharzDr.Ing. Zuzana ČvančarováIng. Iveta DočkalíkováIng. Jiří FranekIng. Lenka GabrielováIng. Vlasta Humlová, Ph.D.Ing. Jana KlozíkováIng. Pavlína Křibíková, Ph.D.Ing. Alena MachalováIng. Jaroslava PešlováIng. Blanka Poczatková, Ph.D., MBAIng. Dita Skopalová, Ph.D.Ing. Zuzana Stefanovová, Ph.D.Ing. Helena ŠkrlováIng. Elen VálkováIng. Zuzana Wozniaková, Ph.D.