Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provoz energetických centrál (PEC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEC - Provoz energetických centrál, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět obsahuje základní charakteristické údaje o provozu energetických zařízení a centrál z hlediska technického,energetické hospodárnosti a ekonomické efektivnosti. Jedná se o technické parametry a provedení energetických centrál v parním a plynovém oběhu, kompresorové stanice,čerpací stanice a tepelná čerpadla.

Osnova

1. Technické parametry a provedení energetických centrál. Elektrárny, teplárny, decentralizovaná kogenerace a trigenerace,kompresorové sanice, čerpací stanice.2. Diagramy elektrického a tepelného zatížení. Pokrytí výkonu, rezerva.3. Energetické charakteristiky jednotlivých agregátů. Způsoby zjištění. Optimalizace provozu společně pracujícíchjednotek.4. Bezpečnost a spolehlivost provozu.5. Ekonomické hodnocení provozu energetickéch centrál. Výrobní náklady. Ekonomická efektivnost investic.

Literatura

[1] Kadrnožka J.: Tepelné elektrárny a teplárny. SNTL Praha 1984.[2] Krbek J., Polesný B.: Malé kogenerační jednotky v komunální a průmyslové energetice. PC-DIR Real, s.r.o., Brno 1999.[3] Kysela L., Tomčala J.: Ekonomika v energetice. Ediční středisko VŠB – TU Ostrava 2000.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Míka, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Ladislav Kysela, CSc.doc. Ing. Jiří Míka, CSc.