Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedologie (PEDOL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PEDOL - Pedologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Půdotvorné faktory a půdotvorné procesy. Minerální fáze a anorganické složky v půdách. Fyzikální vlastnosti půd.Chemické vlastnosti půd, sorpční komplex. Půdní organismy. Humus a procesy humifikace. Půdní voda. Půdní vzduch. Morfologie půdního profilu. Diagnostické půdní horizonty. Klasifikace půd. Genetické půdní typy Evropy a jejich rozšíření. Horizontální a vertikální zonálnost půd. Půdy v krajině a v ekosystémech. Paleopedologie. Vzorkování a analýza půd. Půdní mapy.

Osnova

: Půdotvorné faktory a půdotvorné procesy. Minerální fáze a anorganické složky v půdách. Fyzikální vlastnosti půd. Chemické vlastnosti půd, sorpční komplex. Půdní organismy. Humus a procesy humifikace. Půdní voda. Půdní vzduch. Morfologie půdního profilu. Diagnostické půdní horizonty. Klasifikace půd. Genetické půdní typy Evropy a jejich rozšíření. Horizontální a vertikální zonálnost půd. Půdy v krajině a v ekosystémech. Paleopedologie. Vzorkování a analýza půd. Půdní mapy.

Literatura

Němeček, J.; Smolíková, V.; Kutílek, M. Pedologie a paleopedologie. Praha : Academia, 1990. 546 s.Tomášek, M. Půdy České republiky. Praha : český geologický ústav, 2000. 68 s., 41 příl.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Peter Andráš, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Peter Andráš, CSc.