Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Progresivní materiály (PgM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PgM - Progresivní materiály, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student po absolvování předmětu bude schopen:- vysvětlit souvislosti mezi strukturou a základními vlastnostmi progresivních materiálů- klasifikovat a shrnout základní vlastnosti konstrukčních, elektromagnetických, supravodivých, kompozitních adalších typů materiálů- formulovat výhody a nevýhody aplikací jednotlivých typů materiálů v různých odvětvích- porovnat a vybrat jednotlivé typy materiálů podle vybraných vlastností pro konkrétní aplikace - optimalizovat materiálové a technologické požadavky pro výrobu těchto materiálů- doporučit vhodné tepelně-mechanické zpracování pro modifikaci struktury a optimalizaci vlastností materiálů- posoudit a vyhodnotit vliv nečistot na užitné vlastnosti materiálů- aplikovat poznatky na řešení technických problémů

Osnova

1. Přehled používaných materiálů, jejich vlastností a oblastí použití.2. Materiály na bázi mědi. Slitiny Cu-Ni. Fázové transformace v Cu slitinách a vliv na vlastnosti. Použití. 3. Slitiny niklu. Slitiny se speciálními elektromagnetickými a dalšími fyzikálními vlastnostmi. Strukturně fázovécharakteristiky a vlastnosti v souvislosti s aplikacemi slitin.4. Superslitiny na bázi Fe, Co a Ni. Fyzikálně-metalurgické charakteristiky, mechanické a korozní vlastnosti zaběžných i vysokých teplot, použití.5. Slitiny titanu. Rozdělení podle struktury (alfa, beta, alfa+beta). Fázové přeměny v Ti slitinách. Precipitačníprocesy a deformační charakteristiky. Vliv různých variant tepelného zpracování na mikrostrukturní charakteristikytitanových slitin. Aplikace v souvislosti s technologiemi přípravy slitin.6. Intermetalické sloučeniny. Struktura. Fázová stabilita. Antifázové hranice a domény. Vlastnosti mechanické,elektromagnetické, korozní, tepelné, supravodivé. Rozdělení intermetalických materiálů, přehled, struktura, vlastnostia příklady použití. Hydridy na bázi intermetalických sloučenin, vlastnosti a aplikace.7. Slitiny s jevem tvarové paměti. Princip paměťového jevu, strukturní charakteristiky, příklady materiálů, použití.8. Funkčně-gradientní materiály. Princip, struktura, příklady, použití.9. Kompozity s kovovou matricí. Princip kompozitního působení. Popis struktury. Mechanika kompozitních materiálů.Typy materiálu podle zpevňujících složek. Materiálové charakteristiky. Použití. 10. Kovová skla. Fyzikálně-metalurgické charakteristiky, stabilita struktury, výhody a omezení použití. Příkladymateriálů, jejich vlastnosti a použití.11. Kovové pěny. Mikrostruktura, fyzikálně- metalurgické vlastnosti, přednosti a použití.

Literatura

1. LOSERTOVÁ, M: Progresivní materiály. Studijní opora, 2012, 268 s. ISBN 978-80-248-2575-5 . on line přístupnéna http://www.person.vsb.cz/archivcd/FMMI/PGM/index.htm.2. STRNADEL, B.: Řešené příklady a technické úlohy z materiálového inženýrství. Ostravské tiskárny, 1998, 334 s.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Dr. Ing. Monika Losertová

Vyučující

doc. Dr. Ing. Monika LosertováIng. Michaela Štamborská, Ph.D.