Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Přehled hornictví (PH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PH - Přehled hornictví, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se naučí klasifikovat základní typy organizačních struktur předmětu Přehled hornictví a identifikovat jejichsilné a slabé stránky. Cílem je definovat a reproduktovat fakta, interpretovat poznané informace v nových situacícha navzájem je srovnávat.magistři:Následně se studenti naučí analyzovat informace, vzájemně je propojovat, seřazovat dle důležitostí a využívat přiexperimentech a syntéze s cílem konkrétního doporučení.

Osnova

:1. Základní hornické pojmy, principy ekonomiky a legislativy v oblasti surovin.2. Vyhledávání a průzkum ložisek, vlastnosti hornin a napěťové stavy v masivu.3. Úkoly měřické služby na závodech pro těžbu surovin, měřická dokumentace.4. Soubor činností, spojených s hlubinným dobýváním ložisek.5. Otvírka a příprava ložisek různých typů k dobývání.6. Základní principy používaných dobývacích metod a mechanizace porubů.7. Způsoby ukončení těžby v dolech, jejich konzervace a likvidace.8. Lomové dobývání užitkových surovin – otvírkové a těžební práce.9. Mechanizační prostředky pro uhelné lomy, kamenolomy, štěrkovny a pískovny.10. Odvodňování předpolí lomů a lomových provozů.11. Geotechnologické metody dobývání tuhých ložisek.12. Bezpečnost hornických provozů a ochrana zdraví při práci.13. Ochrana životního prostředí při hornické činnosti.14. Zahlazení následků hornické činnosti, sanace a rekultivace terénů.

Literatura

Grygárek,J., Kryl,V.,Petroš,V.,Hudeček,V.l.: Základy hornictví, skripta IHI VŠB – TU Ostrava, Ostrava, 2004, ISBN80-7078-693-2, 216 s.SCHELLONG,L.,ŠEVČÍK,A.:Technologie a technická zařízení dobývání v porubech hlubinných dolů. Skripta VŠB-TU Ostrava2008, 131 s., ISBN 978-80-248-1687-6

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Vlastimil Hudeček, CSc.doc. Ing. Petr Žůrek, CSc.