Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programovací jazyky I (PJ I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PJ I - Programovací jazyky I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámit studenty s možností tvorby objektově orientovaných aplikací v rámci platformy Java. Po absolvování předmětubude student schopen: posoudit vhodnost platformy Java pro zamýšlenou aplikaci, analyzovat, navrhnout a implementovat aplikaci na platformě Java, vyvíjet aplikace za použití rozhraní a znovupoužitelných komponent, využít základních API platformy Java.

Osnova

Náplň přednášek Úvod do jazyka Java. Objektové rysy jazyka. Vývoj samostatných aplikací. Model událostí. Grafické uživatelské rozhraní v Javě. Kontejnery. Generické typy a použití u kontejnerů. Zpracování výjímek Základní práce se soubory – vstup/výstup Princip datových proudů. Paralelismus a souběžná vlákna provádění programu. Model-View-Controller v JAVĚ. Další pokročilejší aspekty technologie JAVA – java.lang.reflection, anotace. Náplň počítačových cvičeníSeznámení s vývojovým prostředím a spouštění JAVA aplikací. Vytvoření a spuštění jednoduché konzolové JAVA aplikace - "Ahoj světe". Realizace základních algoritmických a objektově orientovaných konstrukcí v JAVĚ. Tvorba jednoduchých aplikací s grafickým uživatelským rozhraním. Využití kontejnerů. Implementace s generickými datovými typy. Zpracování výjímek Základní práce se soubory – vstup/výstup. Využití datových proudů. Programování pomocí vláken a jejich synchronizace. Model View Controller. Práce s java.lang.reflection a s anotacemi u tříd.

Literatura

Barnes, David J., and Michael Kolling. 2008.Objects First With Java: A Practical Introduction Using BlueJ. 4thed. Prentice Hall.Pecinovský, Rudolf. 2005. JAVA 5.0 – Novinky jazyka a upgrade aplikací. Brno: Computer Press. http://knihy.pecinovsky.cz/java5novinky.Pecinovský, Rudolf. 2009. Myslíme objektově v jazyku JAVA. 2nd ed. GRADA Publishing.

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Jan Kožusznik, Ph.D.

Vyučující

Ing. Marek Běhálek, Ph.D.Ing. Tomáš BuriánekIng. Michal ČerbákIng. Jan Kožusznik, Ph.D.Ing. Lukáš KroczekIng. Martin ProkešIng. Lukáš TomaszekIng. Jan Vykopal