Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslová Logistika (PL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PL - Průmyslová Logistika, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student se bude orientovat v principech a koncepcích využívaných pro logistické řízení průmyslových podniků a dodavatelskýchřetězců, bude seznámen s hlavními a podpůrnými logistickými procesy a osvojí si metody a nástroje vhodné pro analýzua řešení logistických problémů.

Osnova

1. Vymezení logistického řízení - definice, cíle logistického řízení, optimální vs skutečná úroveň logistickýchslužeb, způsoby zvyšování konkurenceschopnosti podniku pomocí logistického řízení, základní principy logistickéhořízení.2. Vývoj logistického řízení - fyzická distribuce, integrované logistické řízení, řízení dodavatelského řetězce,řízení štíhlých, poptávkových, agilních a odolných dodavatelských řetězců.3. Logistické řízení v průmyslu - vymezení, důvody rozvoje, logistika v české průmyslové výrobě.4. Logistické řízení nákupu - vymezení, nákupní situace, nákupní proces, hodnocení a výběr dodavatelů.5. Řízení zásob - důvody udržování zásob, náklady spojené se zásobami, klasifikace zásob, matematické metody prořízení zásob, model ekonomického objednacího množství, pojistná zásoba.6. Logistické řízení výroby - vymezení, typy výroby a jejich vliv na logistiku, logistická řešení ve výrobě.7. Systémy MRP - vymezení, plánování materiálových požadavků, MRP s uzavřenou smyčkou, plánování výrobních zdrojů,plánování podnikových zdrojů, plánování dodavatelského řetězce.8. Koncepce just-in-time - výrobní systém Toyoty, štíhlá logistika, just-in-time, just-in-sequence, jednokusovýtok, poka yoke, TQM, 5S, TPM, SMED, výrobní buňky, systému garantovaných dodavatelů, systém kanban.9. Teorie omezení - úzká místa, pět kroků neustálého zlepšování, opatření pro lepší využívání kapacitních úzkýchmíst, systém DBR.10. Logistika distribuce - důvody vzniku a struktura distribučních řetězců, systémy a koncepce DRP, ECR, QR, CPFR,distribuční a logistická centra.11. Skladové hospodářství - význam a funkce skladování, skladové operace a technologie, plánování a projektovánískladů, druhy skladů, cross-docking.12. Manipulace a balení - zásady manipulace, manipulační jednotky a zařízení, logistické funkce a druhy obalů,systémy automatické identifikace.13. Přeprava - základní druhy přepravy a jejich charakteristika, výběr druhu přepravy a přepravce.14. Zvaná přednáška z oblasti logistického řízení průmyslového podniku nebo dodavatelského řetězce.

Literatura

[1] LENORT, R. Průmyslová logistika. Studijní opora. Ostrava: VŠB-TU Ostrava, 2012.[2] MALINDŽÁK, D. a kol. Teória logistiky. Košice: Technická univerzita v Košiciach, 2007.

Požadavky

Předmět nemá žádné korekvizity.

Garant

prof. Ing. Radim Lenort, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Radim Lenort, Ph.D.Ing. Pavel Wicher, Ph.D.