Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programovatelné automaty a vizualizace řídicích systémů (PLCHMI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLCHMI - Programovatelné automaty a vizualizace řídicích systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět Programovatelné automaty a vizualizace řídicích systémů se zabývá využitím programovatelných automatů avizualuzačních systémů při řízení technologických a jiných procesů. Základním cílem předmětu je seznámit studentys možnostmi, které programovatelné automaty a vizualizace nabízejí, s charakteristikami jednotlivých druhů a umožnitjim detailnější zvládnutí vybraných typů.Studenti získají absolvováním předmětu základní zkušenosti s prací s programovatelnými automaty a vizualizačnímisystémy. Prakticky se seznámí se jedním typem PLC a dvěma vizualizačními systémy. Budou schopni zvolit pro konkrétníaplikaci vhodný typ automatu, vizualizačního systému a vytvořit řídící programy.

Osnova

Přednášky:Logické řízení a technologický proces. Metodika návrhu systémů automatického logického řízení. Programovatelné automaty Simatic S7, hardware, vstupně-výstupní signály.Programovatelné automaty Simatic S7 300, základy programování v jazyce Step7, principy vykonávání programu, programovánílogických funkcí.Programovatelné automaty Simatic S7 300, funkce, funkční bloky, práce s analogovými signály, Realizace regulačních algoritmů u programovatelných automatů Simatic S7 300.Prostředky zápisu řídicích algoritmů. Formulace cílů řízení. Algoritmizace řídicího problému. Zpracování algoritmus použitím Petriho sítí.Norma IEC 1131 a její části. Výhody jejího použití oproti klasickému přístupu. Nástroje pro programování sekvenčníchúloh.Základy programování podle normy IEC 1131-3, textové a grafické jazyky.Komunikační možnosti programovatelných automatů, průmyslové sběrnice, distribuované systémy řízení.Vizualizační systémy pro řízení. Vazba programovatelných automatů s vyššími systémy řízení. Zásady návrhu dialoguobsluhy s počítačovým řídicím systémem. Struktura návrhu obrazovek.Základy prostředí Intouch, postupy při tvorbě aplikací, scripty.Alarmní a událostní systém, Real time a Historical Trending v prostředí Intouch.Komunikace vizualizačních aplikací s jinými aplikacemi, DDE, NetDDE, OLE, OPC. Komunikace mezi PC a PLC.Operátorské panely Siemens OP7.Internetové technologie ve vizualizačních systémech.Laboratoře:Základní logické obvody a jejich realizace. Seznámení se s PLC systémem. Ověření propojení PLC s počítačem. Základy programování PLC Siemens Simatic S7 300.Programování PLC Simatic S7 300. Práce se log. vstupy a výstupy na PLC, programování časovačů, čítačů a klopnýchobvodů.Programování PLC Simatic S7 300, aritmetika, analogové veličiny.Algoritmizace řídicího problému. Analýza systému pomocí Petriho sítí. Realizace programu pomocí vytvořené analýzya ověření na počítači.Řešení samostatného projektu s programovatelným automatem S7 300.Seznámení se s vizualizačním systémem InTouch. Práce s proměnnými v prostředí InTouch. Praktická demonstrace napočítači.Práce s animačním spojením a skripty v prostředí InTouch Praktická demonstrace na počítači.Práce s trendy a uživatelským systémem v prostředí InTouch Praktická demonstrace na počítači.Využití DDE, NetDDE, OPC v aplikacích Intouch. Ověření na počítači.Komunikace systémů Intouch s PLC. Ověření na počítači.Řešení samostatného projektu v prostředí Intouch.Programování vizualizačních aplikací pro operátorské panely OP7.Řešení samostatného projektu s operátorským panelem OP7.

Literatura

Firemní dokumentace Siemens k PLC Simatic ( http://www.siemens.com )InTouch 9 - firemní příručka fy Wonderware. (http://www.wonderware.com )http://www.simens.de ). Šmejkal L., Martinásková M.: PLC a automatizace. BEN - technická literatura, Praha 1999. Šmejkal L., Martinásková M.: Řízení programovatelnými automaty. Vydavatelství ČVUT, Praha 1998. Stenerson J.: Fundamentals of Programmable Logic Controllers, Sensors and Communications. Prentice Hall, 1999. Lewis R. W.: Programming Industrial Control Systems Using IEC 1131-3. The Institution of Electrical Engineers,London, UK, 1998. Kopie normy ČSN EN 61131-3.Boyer S. A.: SCADA - Supervisory control and data acquisition. ISA, 1999. ISBN 1-55617-660-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří Koziorek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Koziorek, Ph.D.Ing. Vilém Srovnal, Ph.D.