Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování logistických systémů (PLS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PLS - Projektování logistických systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je implementovat myšlenky správného dispozičního uspořádání objektů v rámci vnitropodnikové logistikya v rámci správného navrhování manipulační metody-MM (man. prostředku, systému manipulace a man. jednotky).

Osnova

Předmět je věnován především projektování logistických celků v podniku, včetně navrhování objektů, manipulačních prostředků ve skladu při navrhování materiálových toků. V tomto předmětu je kladen důraz na striktní uplatňování základních logistických principů v oblasti dopravy, manipulace a skladování. 1. Manipulace s materiálem a její význam. Postavení a funkce dopravy a manipulace s materiálem (dále jen MM) vprocesu výroby, oběhu a spotřeby.2. Členění podnikové logistiky. Podstata a předmět systémového přístupu při projektování logistických systémů.3. Inženýring a inženýrské organizace v podmínkách tržní ekonomiky.4. Průběh projektu, legislativní zázemí projektů.5. Poptávka na realizaci projektu, nabídka a její zpracování, výběrové řízení, dodavatelský model. Smlouva o dílo.6. Předprojektová příprava (územní řízení, stavební povolení….).7. Projektové fáze při navrhování logistických systémů a jejich členění.8. Logistika jako systém, kriteriální funkce manipulačního problému.9. Základní vstupní údaje pro návrh logistických systémů.10. Blokové schéma postupu při zpracování projektu logistického systému.11. Klasifikace manipulovaných materiálů a úloha klasifikace materiálu v projektu MM.12. Parametry manipulovaných materiálů rozhodující o návrhu technických prostředků v navrhovaném logistickém systému.13. Dispoziční řešení technologických procesů a souvislost ses systémy MM.14. Vlastnosti logistických systémů v klasických typech dispozic.15. Metody zpracování dispozic-metoda trojúhelníková, metoda kruhová, CRAFT…..16. „Vztahy“ a jejich vliv na dispoziční řešení-tabulka vztahů.17. Jednotka přepravitelnosti.18. Rozbor pohybu materiálu.19. Znázornění pohybu materiálu v projektu (diagramy, grafy).20. Technické prostředky pro MM, jejich klasifikace, metody výběru (hledisko technické, i ekonomické).21. Přepravní jednotky, jejich úloha a tvorba, paletizace a kontejnerizace.22. Paleograf a jeho použití.23. Modifikace a omezení při projektování logistických systémů.24. Metodika výpočtu požadavků na realizaci projektů logistických systémů.25. Způsob hodnocení variant v projektech.26. Stanovení dopravní kapacity dopravních a manipulačních prostředků (jeřáby, dopravní vozíky).27. Skladová logistika. Sklady-funkce, typy a jejich projekty, návrh velikosti skladu.28. Skladové technologie, strojní vybavení skladů.29. Zásady při navrhování podnikové železniční dopravy-trakční prostředky na vlečkách.30. Zásady navrhování podnikové silniční dopravy.

Literatura

HAGANAS, K.. Systémové navrhování manipulace s materiálem (SHA). SNTL 1979.MUTHER, R., HAGANAS, K. Systémové projektování, (SLP). SNTL, 1980.SCHULE, CH.: Logistika, Victoria Publishing. Praha, 1994.DRAŽAN, F., JEŘÁBEK, K. Manipulace s materiálem. SNTL, 1979.BUDA, J., KOVÁČ, M. Metodika projektovania výrobných procesov v strojárstve. ALFA-SNTL 1985.SMETANA, J., JÁNOŠÍK, L. Projektování výrobních procesů a systémů. ES VŠB-TU Ostrava, 1991.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Aleš Slíva, Ph.D.

Vyučující

Ing. Michal Dorda, Ph.D.Ing. Aleš Procházkadoc. Ing. Aleš Slíva, Ph.D.