Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování měření a regulace (PMR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PMR - Projektování měření a regulace, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je seznámit studenty se zásadami projektování měření a regulace a s prostředky pro automatizovanoutvorbu projektové dokumentace (Autocad, Eplan).Studenti budou schopeni realizovat jednoduchý projekt z oblasti měření a regulace. Budou umět pracovat v prostředíAutocad a Eplan.Studenti budou schopeni realizovat jednoduchý projekt z oblasti měření a regulace. Budou umět pracovat v prostředíAutocad a Eplan.

Osnova

Přednášky:Úvod do problematiky projektování MaR. Fáze a etapy investiční výstavby. Charakteristika projektových podkladůa jednotlivých profesí. Etapy přípravy nového projektu. Požadavky na projektanty. Projektové podklady a jejich zajišťování. Technická zařízení a technologie budov občanské vybavenosti. Technická zařízení a technologie průmyslových budov. Programové vybavení pro projekční práce. Zpracování systémové specifikace. Metody operačního výzkumu.Zpracování technické specifikace. Zpracování kalkulace. Nabídkové řízení. Problematika zpracování, vedení a archivování dokumentace. Způsoby připojování provozních snímačů. Rozvaděče pro měření a regulaci. Elektrotechnické předpisy.Elektromagnetická kompatibilita v systémech MaR. Závěrečný test z teorie. Projekty:Referát.Řešení rozsáhlejšího problému z oblasti MaR. Dokumentace musí obsahovat výkresovou a textovou část v rozsahu podlezadání semestrálního projektu.Laboratoře:Demonstrace programových produktů pro kreslení elektrických obvodů. Práce na školním projektu. Cvičení v Eplanu.Kontrola referátů.Demonstrace propojování výkresů.Práce na školním projektu. Cvičení v Eplanu.Demonstrace importu a exportu souborů v Eplanu. Práce na školním projektu nebo exkurze. Práce na školním projektu. Cvičení v Autocadu.Demonstrace vytápění a klimatizace. Práce na školním projektu. Cvičení v Autocadu.Demonstrace robotizovaného pracoviště. Práce na školním projektu. Cvičení v Autocadu.Demonstrace programových produktů pro kreslení mechanických částí. Práce na školním projektu. Cvičení v Autocadu.Demonstrace programových produktů pro kreslení elektrických obvodů. Práce na školním projektu. Cvičení v Eplanu.Kontrola referátů.Demonstrace propojování výkresů.Práce na školním projektu. Cvičení v Eplanu.Demonstrace importu a exportu souborů v Eplanu. Práce na školním projektu nebo exkurze. Demonstrace importu a exportu souborů v Autocadu.Práce na školním projektu nebo exkurze. Demonstrace snímačů teploty a jejich připojení. Práce na školním projektu. Demonstrace rozváděčů pro MaR. Práce na školním projektu. Demonstrace měření rušivého elektromagnetického pole. Semestrální školní projekt-dokončení, tisky.

Literatura

[1] Ožana,Š., Křeček, A., Čech, V.: Projektování měření a regulace. Učební text. VŠB-TUO, FEI, 2012.[2] Tůma, J. Aplikace automatizační techniky v technické praxi.Učební text. VŠB-TUO, FS, 2007.[3] Tůma, J. Technické prostředky řízení.Učební text. VŠB-TUO, FS, 2007.[4] Baxant, P. Projektování v elektroenergetice 2002. Učební text. VUT Brno, FAAKT, 2002.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Štěpán Ožana, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jaromír DrozdIng. Antonín Křečekdoc. Ing. Štěpán Ožana, Ph.D.