Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politologie (Polit)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu Polit - Politologie, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student prokazuje základní znalosti v oblasti vnitřní a mezinárodní politiky. Umí prokázat orientaci v politickémdění, založenou na schopnosti samostatného úsudku a je schopen na základě znalostí z oboru politologie porozumětpolitickému dění v ČR, mezinárodní politice a Evropské Unii.

Osnova

1. Politika jako společenský jev: objasnění pojmu politika, příklady definic pojmu politika, politická participacea socializace. Politické zájmy a vztahy, funkce politiky ve společnosti. 2. Politologie věda o politice: vznik a vývoj politologie, vztah politologie a sociologie, vztah politologie kostatním společenským vědám, hlavní politologické školy. Možná vnitřní dělení politických věd. 3. Z dějin politického myšlení: od antiky až po politické myšlení 18. století. Politické myšlení období renesancea osvícenství jako základ formování moderních demokracií.4. Stát jako forma organizace společnosti: vznik státu, formy státu, funkce státu. Stát jako subjekt mezinárodníhopráva, suverenita státu. Sociální a právní stát. Role státu v ekonomické oblasti. 5. Demokracie: demokracie a její místo v politickém myšlení. Svoboda, rovnost a princip většiny jako základní hodnoty demokracie. Teorie demokracie, přímá a zastupitelská demokracie.6. Charakteristika hlavních politických ideologií: vymezení pojmu ideologie a její funkce. Liberalismus, Konservatismusa Socialismus.7. Volby a volební systémy: svobodné volby jako forma participace občanů na správě věcí veřejných, vývoj volebníhopráva, typy volebních systémů, volební systém České republiky.8. Politický systém společnosti a jeho instituce: typy vládních systémů a jejich možná dělení, systémy demokratickýchzemí, komparace prezidentské, parlamentní a přímé demokracie. 9. Politické strany: historický vývoj, typologie a funkce politických stran. Zájmové a nátlakové skupiny,jejich organizační formy, aktivity a funkce v politickém systému. 10. Masmédia a veřejné mínění v politice: základy mediální gramotnosti, vliv a funkce médií ve společnosti. Faktoryovlivňující veřejné mínění, průzkumy veřejného mínění a jejich význam pro politiku.11. Politická kultura, politika a morálka: vliv politické kultury na politické systémy, morálka a moc. Rozdílyv politické kultuře národů. Česká politická kultura a možné stereotypy chování českého národa. 12. Národnostní otázka: nacismus a fašismus. Nacionalismus, xenofobie, šovinismus, rasismus a pozitivní diskriminace.Česká specifika ve srovnání s některými zeměmi.13. Mezinárodní vztahy: současný stav politické mapy světa, základní geopolitické teorie, geografie moci, geostrategičtí aktéři a geostrategická ohniska.14. Evropské integrační procesy: důvody poválečné integrace Evropy. Předintegrační organizace v Evropě. Vznik avývoj struktur evropského společenství.

Literatura

Říchová, Blanka: Úvod do současné politologie, Portál, Praha 2002David, R.: Politologie, FIN, Praha 1996Muller, A.: Úvod do vědy o politice, Praha 1991Prorok, V.-Lisa,A.: Základy politologie, VŠE, Praha 1999,2000Scruton, R.: Slovník politického myšlení, Brno 1989Škaloud, J.: úvod do politologie, Praha 1991

Požadavky

Žádné

Garant

PhDr. Olga Gubová

Vyučující

PhDr. Olga GubováMgr. Roman Rakowski