Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pomocné procesy I (POP I)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu POP I - Pomocné procesy I, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Základem je pochopení bilančních vztahů v úpravnictví. V předmětu jsou osvětleny základy proudění tekutin, zákonitostidělení kapalné a tuhé fáze filtrací. Dále jsou hodnoceny zákonitosti usazování tuhých částic v kapalném prostředía jejich praktické aplikace, zásady procesu fluidace a míchání kapalin.

Osnova

Přednášky:I. Úvod, vymezení obsahu předmětu II. Proudění tekutin 1. Základní pojmy, hmotnostní bilance,bilance hybnosti proudící tekutiny. 2. Proudění ideální tekutiny. 3. Proudění nestlačitelné tekutiny potrubím, výpočet proudění potrubím. 4. Doprava tekutin pomocí čerpadel, výpočet potrubních systémů s čerpadlem.III. Filtrace 1. Proudění tekutiny nehybnou vrstvou zrnitého materiálu. 2. Popis filtrace. 3. Bilance filtru. 4. Rychlost filtrace. 5. Výpočty filtračních aparátů (kalolis, bubnový filtr, odstředivka). 6. Popis dalších filtračních zařízení, vliv technologických parametrů na účinnost filtrace. Cvičení:1.Úvodní cvičení- obecné pokyny pro průběh cvičení (bezpečnost, oblečení, manipulace se zařízením, způsob zpracování a termínyodevzdání protokolů- přehled úloh cvičení pro zimní semestr- zadání problematiky pro 2. cvičení - opakování látky2.-3. Základní úlohy bilančních výpočtù- příklady hmotnostních bilancí jednoduchého periodického a kontinuálního systému bez chemické reakce v ustálenémstavu- příklady hmotnostní bilance složitého systému bez chemické reakce v ustáleném stavu4.-5. Základní úlohy hydrostatiky- výpočet tlakových poměrů v nádobách- tlak na rovinné plochy- příklady působení tekutiny v poli odstředivé síly6.-7. Proudění dokonalé (ideální) kapaliny- příklady výpočtu objemového průtoku- příklady výpočtu statického tlaku v průřezech- příklady výpočtu hydraulického spádu- příklady měření a výpočtu rychlosti proudění8.-9. Proudění skutečných kapalin- příklady výpočtu ztrátové energie při proudění potrubím- příklady výpočtu tlakové ztráty a objemového průtoku- Výpočet součinitele tření a místních odporů (Re, epsilon, lambda)10.Výtok z nádob, hydraulický výpočet potrubí- příklady výpočtu parametrů potrubí- příklady výpočtu výtoku kapaliny z nádob11.-12. Výpočet základních parametrů při čerpání odstředivými čerpadly- příklady výpočtu měrné práce, pracovní výšky čerpadla- příklady výpočtu příkonu čerpadla a elektromotoru při dané účinnosti- příklady výpočtu charakteristiky čerpadla a potrubí- výpočet součinitele odporu13.Výpočet charakteristiky odstředivého čerpadla- výpočet charakteristiky odstředivého čerpadla a jeho konstrukce- výpočet universální charakteristiky odstředivého čerpadla a jeho konstrukce14.Exkurse na úpravnu uhlí v OKR15.Závěrečné cvičení (test, opakování, zápočet )

Literatura

Nováček,J.: Pomocné procesy I. Skriptum HGF-VŠB TU Ostrava,1997Nováček,J.: Pomocné procesy II. Skriptum HGF-VŠB TU Ostrava,1998

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Vlastimil Řepka, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Jiří Botula, Ph.D.Ing. Dagmar Čechová, Ph.D.Ing. Vlastimil Řepka, Ph.D.