Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protizáparová prevence a represe (PPaR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPaR - Protizáparová prevence a represe, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je vést posluchače k analýze a posouzení aplikace obdržených informací v oblasti protizáparové prevencea represe.

Osnova

Předmět se zabývá jedním z nejzávažnějších rizik uhelného hornictví - problematikou endogenních požárů, jejich prevencí a represí. K hlavním okruhům předmětu v oblasti prevence samovznícení patří chemicko-fyzikální vlastnosti uhelné hmoty, teorie vzniku samovznícení, metody hodnocení náchylnosti uhelné hmoty k samovznícení, , statistika výskytu endogenních požárů v uhelných hlubinných dolech OKR, přírodní a technické faktory ovlivňující vznik endogenních požárů, včasné určování samovznícení (indikační plyny, infratechnologie), zásady prevence samovznícení v dolech, aerodynamika závalových prostor stěnových porubů, aplikace technických prostředků protizáparové prevence (inhibitory, dusík, utěsňování závalů, regulace deprese aj.). V oblasti represe patří k hlavním okruhům předmětu zdolávání důlních požárů zásahový řád báňské záchranné služby. Výukový předmět je doplněn informacemi o problematice endogenních požárů na uhelných lomech a platnou obecně závazná a interní legislativou.1. Fyzikálně-chemické vlastnosti uhlí ovlivňující jeho náchylnost k oxidaci 2. Teorie vzniku samovznícení3. Metody hodnocení náchylnosti uhlí k samovznícení4. Náchylnost slojí OKR k samovznícení, statistika výskytu samovznícení v OKR5. Metody včasného zjišťování vzniku samovznícení6. Hodnocení indikačních plynů samovznícení7. Přírodní a technické faktory ovlivňující vznik samovznícení8. Provozně-technologická kritéria hodnocení rizika vzniku samovznícení

Literatura

Adamus, A. : Náchylnost slojí OKR k samovznícení. Sborník vědeckých prací HGF VŠB-TU Ostrava, č. 13, Ostrava 2004.Taraba, B.: Nízkoteplotní oxidace a samovznícení uhelné hmoty. Ostravská univerzita, Ostrava 2003.Makarius, B.: Inertizace při důlních požárech. SNTL Praha 1993.Balog K.: Samovznietenie. Edice SPBI Spektrum 21., Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství. Ostrava 1999.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Alois Adamus, Ph.D.Ing. Josef Chovanec, Ph.D.Ing. Petr Urban, Ph.D.