Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování s podporou CAE (PPCAE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPCAE - Projektování s podporou CAE, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Seznámení s metodami projektování elektrických zařízení s podporou PC. Po absolvování předmětu získá absolventpraktické zkušenosti a přehled produktů systému CAE a bude umět vybrané produkty prakticky používat. Studenti budou během semestru řešit projekt, který se bude zabývat: "Vytvořením prováděcí elektro dokumentace proinstalaci technologického celku"

Osnova

Přednášky:1.Základní principy a pravidla v oblasti projektování. Úvod do technické normalizace.2.Požadavky na systém managementu jakosti - Systém jakosti řízení ISO 9001, systém označování zařízení, míst akomponentů. Zpracování a průběh projektu (poptávka, nabídka, objednávka, vlastní realizace projektu, ekonomikaprojektu).3.Počítačové systémy v projektování, formáty dat, systémy pro inženýrskou činnost, periferie.4.Projektování s podporou SW systémů (Engineering Base, Eplan, ElProCAD , apod.), podpůrné programy pro projektovánía zpracování projektové dokumentace.5.Požadavky na zpracování dokumentace v prostředí Engineering Base.6.Generování výstupních seznamů a formulářů v prostředí Engineering Base.7.Dimenzování jistících prvků, selektivita jištění, dimenzování komponentů, návrh rozváděčů, použití výpočtovýchprogramů.8.Projektování motorových vývodů, dimenzování a jištění kabelových vedení, projektování pomocí elektronických výběrovýchpravítek, vyhledávání a čtení z elektronických katalogů.9.Projektování regulovaných pohonů, návrh vhodného měniče kmitočtu s využitím programu SIZER.10.Měření a regulace, programovatelné logické automaty, charakteristika nejpoužívanějších produktů.11.Projektování osvětlení, zásuvkové rozvody, přepěťové ochrany, programy pro projektování osvětlení.12.Zásady bezpečnosti v projektování, normy, bezpečnostní relé, účel a způsoby použití.13.Revize elektrického zařízení, uvedení zařízení do provozu, zkoušky zařízení, zkušební a záběhový provoz, předánídíla a dokumentace zákazníkovi, záruční a servisní podmínky.Teoretické cvičení:1.Úvod, podmínky absolvování předmětu, základní orientace v technické normalizaci. 2.Práce s elektronickými katalogy, dimenzování kabelových vedení, elektronické pravítko pro motorové vývody, návrhregulovaného pohonu. 3.Výběr vhodného PLC, zásady pro návrh a použití zařízení MaR.4.Návrh osvětlovacích soustav a silových rozvodů.5.Strategie výběru bezpečnostních relé, zajištění bezpečnosti technologického zařícení, ochrana osob a majetkupřed úrazem elektrickým proudem.6.Protokoly individuálních, studených a teplých zkoušek, revizní zpráva, předávací protokoly, servisní podmínky.Počítačové cvičení:1.Zadání semestrálního projektu. Grafické zpracování projektu.2.Založení projektu v Engineering Base, struktury označování zařízení, místa a komponentů.3.Rozpracování projektu v Engineering Base, projektování jistících prvků.4.Generování křížových odkazů, seznamu spojů, generování svorek, napojení a kabelů.5.Zpracování seznamu artiklů, objednávkové listy, kusovníky, generování PLC svorek.6.Kontrola rozpracovanosti semestrálního projektu, kontrola selektivity jištění. 7.Odevzdání semestrálního projektu. Projekt: Vypracujte elektroprojekt technologického celku. Navrhněte funkční technologii.

Literatura

Sylaby k předmětu na webových stránkách: http://homen.vsb.cz/~mlc37/Manuály programových produktů

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D.

Vyučující

Ing. Tomáš Mlčák, Ph.D.