Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Právní předpisy v ekonomice (PPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPE - Právní předpisy v ekonomice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

předmětu:V rámci předmětu právní předpisy v ekonomice budou studenti schopni:- popsat české právní prostředí, definovat předmět úpravy,charakterizovat právní regulaci a vyjmenovat základní podoby regulace,- pochopit principy veřejnoprávní a soukromoprávní regulace a vysvětlit rozdíl mezi nimi,- použít nabyté znalosti a porozumění k objasnění a řešení modelových situací.

Osnova

1. Systém a struktura práva právo veřejné a soukromé právní odvětví, právní instituty právo hmotné a procesní prameny práva, právní předpisy, kodexy druhy právních předpisů a jejich hierarchie legislativní proces2. Elektronické zdroje právních informací právní informační systémy právní informace na Internetu3. Právní předpisy ústavního práva a jejich dopad na ostatní právní odvětví Ústava, Listina základních práv a svobod ústavní zákony, zákony ústavního práva časová působnost právních předpisů Ústavní soud ČR a jeho úloha při ochraně ústavních principů státu4. Právní procesy civilní proces, trestní proces, správní proces, finanční proces5. Právní předpisy odvětví veřejného práva a jejich vliv na ekonomiku a podnikání trestní zákoník, daňové zákony, předpisy na úseku správního práva živnostenský zákon a předpisy související6. Živnostenské právo živnostenský zákon a předpisy související druhy živností, podmínky k provozování živnosti práva a povinnosti živnostníků7. Právní předpisy soukromého práva a jejich vliv na ekonomiku a podnikání občanský zákoník a předpisy související obchodněprávní předpisy právo duševního vlastnictví8. Právní předpisy ochrany spotřebitele veřejnoprávní předpisy ochrany spotřebitele soukromoprávní předpisy ochrany spotřebitel9. Právní předpisy na úseku pracovního práva a práva sociálního zabezpečení zákoník práce, zákon o zaměstnanosti10. Mezinárodní smlouvy a jejich vázanost pro podnikatele v České republice11. Evropské právo

Literatura

Gerloch, A. Teorie práva. 6. aktualiz. vyd. Aleš Čeněk, Plzeň, 2013. ISBN 978-80-7380-454-1 .Kindl, M.: Nový občanský zákoník: problémy a úskalí. Aleš Čeněk, Plzeň, 2014. ISBN 978-80-7380-516-6 .Kozieł, M.: Právní předpisy v podnikání. VŠB-TU, Ostrava, 2014. ISBN 978-80-248-3606-5 .Právní předpisy uvedené na přednáškách.

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Alexander Bělohlávek, Dr.

Vyučující

prof. Ing. Alexander Bělohlávek, Dr.Dr Mgr. Michal Koziel, Ph.D.