Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová podpora obrábění (PPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPO - Počítačová podpora obrábění, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět navazuje na výuku předmětu CAM systémy v obrábění vyučovaný v prvním navazujícím ročníku, 2 semestru magisterskéhostudia. Předmět Počítačová podpora v obrábění je určen pro studenty navazujícího 2. ročníku magisterského studiafakulty strojní, oboru strojírenská technologie. Vyučuje se ve 3 semestru navazujícího studia, tedy v zimním semestru.Zaměřuje se na rozšíření znalostí v oblastí CAD/CAM systémů, při realizaci výroby součásti na CNC frézce. Cílem je rozšíření znalostí programování NC obráběcích strojů se zaměřením na rozšíření základních strategií 3osého frézování, doplnění a rozšíření tvorby průvodní dokumentace a pokročilou simulace a verifikace, dále pakje cílem studenta naučit programovat víceosé CNC obráběcí stroje (stroje s těmito technologickými možnostmi-kinematikou:4osé soustružení, soustružení s poháněnými nástroji, tzv. indexované frézování a základy programování 5 osého plynulého). Dále se pak studenti seznámí s tvorbou a úpravou používaných upínacích elementů, definováním grafiky nástrojea využitím CAD/CAM systémů pro nekonvenční technologie obrábění.

Osnova

1. Úvodní cvičení. Možnosti softwarových produktů pro počítačovou podporu výroby - příklady.2. Tvorba a úprava používaných upínacích elementů, úprava technologických parametrů.3. Konfigurace grafiky pro simulaci reálného CNC stroje s definovaným modelem stroje.4. Soustružení s poháněnými nástroji – zadání PROGRAM č.1. 5. 4 osé soustružení, práce na programu č.1.6. Pokročilá simulace a verifikace, práce na programu č.1. 7. 3osé frézování. Zadání projektu. Praktické ukázky obrábění.8. 3osé frézování. 9. Práce na projektu.10. Víceosé frézování.11. Víceosé frézování.12. Definování grafiky speciálních tvarových nástrojů.13. Víceosé frézování. Praktické ukázky obrábění a prototypování, úprava CAM programu podle výsledných rozměrů.14. Závěrečné cvičení - zhodnocení.

Literatura

[1] SADÍLEK, M.; SADÍLKOVÁ Z. Počítačová podpora procesu obrábění. VŠB – TU Ostrava, 2012, 100 s., Dostupné na:http://vyuka.fs.vsb.cz/. Součástí této výukové opory je také 14 animací.[2] SADÍLEK, M. CAM systémy v obrábění I. - II. doplněné vydání. VŠB – TU Ostrava, 2010, 138 s., ISBN 978-80-248-2278-5 .[3] SADÍLEK, M. ; Kosař F. Řešené praktické příklady v CAM systému Mastercam. VŠB – TU Ostrava, 2011, 169 s., Dostupnéna: http://www.346.vsb.cz/studijni_literatura.html. Součástí těchto výukových opor je také 18 animací.[4] SADÍLEK, M. Počítačová podpora výroby. VŠB – TU Ostrava, 2011, 80 s., Dostupné na: http://www.346.vsb.cz/studijni_literatura.html.Součástí těchto výukových opor jsou také animace.[5] http://www.sonetech.cz/ - www stránka producenta CAD/CAM systému Mastercam.[6] Elektronická podpora dostupná na serveru kat 346: výukové opory, studijní verze softwaru, manuály, příkladya další.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Marek Sadílek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Robert Čep, Ph.D.doc. Ing. Marek Sadílek, Ph.D.