Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Počítačová podpora procesu obrábění (PPPO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPPO - Počítačová podpora procesu obrábění, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Předmět je zaměřen na rozšíření a prohloubení vědeckých principů teorie programování a CAD/CAM systémů pro počítačovoupodporu procesů obrábění. Cílem je rozšíření znalostí programování NC obráběcích strojů se zaměřením na rozšířenízákladních strategií víceosého obrábění a pokročilou simulaci a verifikaci programování víceosých obráběcích strojů.

Osnova

1. Uplatnění počítačové podpory v obrábění a její struktura, Vývojové etapy CAD / CAM systémů, Strukturu výrobysoučástí, Způsoby programování (ruční programování NC stroje a automatické programování prostřednictvím CAM systému),upínací elementy, úprava technologických parametrů.2. Soustružení s poháněnými nástroji, 4-osé soustružení, strategie, možnosti. Přejezdy nástrojů, zabránění kolizím.Pravoúhlé soustružení, soustružení kapes a na profil.3. 5-osé frézování, strategie, možnosti. Vysokorychlostní a vysokoposuvové obrábění. Přejezdy nástrojů, zabráněníkolizím. Zbytkové a dokončovací obrábění. Okružní frézování a frézování kapes.4. Drátové řezání, elektrojiskrové hloubení, laserové řezání, obrábění a ohýbání, - strategie, možnosti.5. Pokročilá simulace a verifikace, konstruktér postprocesorů, konfigurace grafiky pro simulaci CNC stroje. Postprocesorys definovaným modelem stroje, kontrola a úprava parametrů a vlastností CNC stroje. Tvorba průvodní dokumentace.6. Teoretická analýzu přesnosti navazujících ploch při absolutním a inkrementálním programování s aplikací lineárníalgebry, výchozí ustavení nástroje pomocí laseru a rozbor vlivu přesnosti ustavení nástroje na přesnost obráběnýchpovrchů, způsoby adaptivní kontroly a korekce dráhy nástroje včetně vlivu na geometrické a rozměrové charakteristiky,analýza volby ustavovací a upínací základny s ohledem na požadavkypřesnosti při absolutním a inkrementálním programování, algoritmizace výrobních procesů včetně realizace v řídícímprogramu, optimalizace počtu vyráběných dílců pro kusovou výrobu (CNC stroje), malosériovou a hromadnou výrobuvčetně zvoleného kritéria optimalizace.

Literatura

SADÍLEK, M.; SADÍLKOVÁ Z. Počítačová podpora procesu obrábění. VŠB – TU Ostrava, 2012, 100 s., Dostupné na: http://vyuka.fs.vsb.cz/.LMS Moodle: http://vyuka.fs.vsb.cz/course/view.php?id=200SADÍLEK, M. CAM systémy v obrábění I. - II. doplněné vydání. VŠB – TU Ostrava, 2010, 138 s., ISBN 978-80-248-2278-5 .SADÍLEK, M.; KOSAŘ F. Řešené praktické příklady v CAM systému Mastercam. VŠB – TU Ostrava, 2011, 169 s., Dostupnéna: http://www.346.vsb.cz/studijni_literatura.html. Součástí těchto výukových opor je také 18 animací.SADÍLEK, M. Počítačová podpora výroby. VŠB – TU Ostrava, 2011, 80 s., Dostupné na: http://www.346.vsb.cz/studijni_literatura.html.Elektronická podpora dostupná na serveru kat 346: výukové opory, studijní verze softwaru, manuály, příklady, atd.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Marek Sadílek, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Robert Čep, Ph.D.doc. Ing. Marek Sadílek, Ph.D.