Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Protivýbuchová prevence technologických zařízení (PPTZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PPTZ - Protivýbuchová prevence technologických zařízení, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Hodnocení výbušnosti směsí hořlavých plynů, par hořlavých kapalin, mlh a hořlavých prachů. Vysvětlení šíření tlakovýchvln a jejich účinku na okolí za různých pracovních podmínek. Iniciační zdroje ve výrobních procesech a jejich omezení. Navrhování opatření aktivní a konstrukční protivýbuchové prevence. Navrhování opatření omezující možnost šířeníplamene požáru a výbuchu.

Osnova

1. ÚVOD DO PROBLEMATIKY Základní pojmy a jejich definice. Druhy výbušných směsí, technicko bezpečnostní parametry, jejich definice a metodystanovení.2. VÝBUŠNOST LÁTEKChování a vlastnosti směsí hořlavých plynů, par hořlavých kapalin, mlh a hořlavých prachů.3. PROVOZNÍ VLIVY NA VÝBUŠNOSTOvlivnění základních technicko bezpečnostních parametrů a výbuchových charakteristik počátečními podmínkami (počátečníteplota, tlak, iniciační energie, stav pohybu směsi, velikost a tvar nádoby, jejich vzájemné propojení, obsah kyslíku).4. VÝBUCHY V POTRUBÍRychlost šíření čela plamene při iniciaci na otevřeném a na uzavřeném konci potrubí, vliv průměru potrubí, vlivturbulence směsi, náběhová vzdálenost, přechod do detonace, radiální a axiální tlak v potrubí.5. HYBRIDNÍ SMĚSIDruhy, vliv hybridní příměsi na maximální výbuchové parametry, na dolní mez výbušnosti, na optimální koncentracia na minimální iniciační energii.6. NEBEZPEČNÉ MNOŽSTVÍ VÝBUŠNÉ SMĚSIMožnosti výskytu výbušných směsí hořlavých plynu, par hořlavých kapalin aerosolů hořlavých kapalin, aerosolů tuhýchlátek (průmyslových prachů) a jejich směsí. Nebezpečné množství v uzavřeném prostoru, nebezpečné množství ve volnémprostoru. 7. DETONACE VE VOLNÉM PROSTORU Tritolový ekvivalent. Šíření tlakových vln a jejich účinek na okolí za různých pracovních podmínek.8. PROTIVÝBUCHOVÁ PREVENCEOdstranění volného prostoru, skladování hořlavé kapaliny pod nebo nad vrstvou vody, plovoucí víka, vrstva mikrokuliček,vrstva stabilní pěny. Náhrada hořlavé látky méně hořlavou nebo nehořlavou.9. INERTIZACETotální inertizace. Limitní obsah kyslíku. Inerizace inerními plyny, inerizace inertními prachy, inertizace vodou.Inertizace hybridních směsí.10. OMEZENÍ MOŽNOSTI INICIACEZóny pro hořlavé plyny a páry hořlavých kapalin, zóny pro hořlavé prachy. Kategorie zařízení do výbušného prostředí.11. KONSTRUKČNÍ PROTIVÝBUCHOVÁ OCHRANAKonstrukce odolné výbuchovému tlaku. Konstrukce odolné výbuchovému rázu.12. ODLEHČENÍ A POTLAČENÍ VÝBUCHUNávrh velikosti odlehčovacích otvorů, odlehčovací membrány, odlehčovací klapky, odlehčovací ventily. Prvky odlehčenístaveb (okna, dveře, stěny, stropy, střechy). Potlačení výbuchu.13. NEPRŮBOJNÉ POJISTKYSuché neprůbojné pojistky (spáry, trubičky, vrstva kuliček), mokré neprůbojné pojistky (přímé, koncové). Zhášecírozměry a jejich stanovení.14. RESERVA

Literatura

Damec,J.: Protivýbuchová prevence v potravinářství a zemědělství.SPBI SPEKTRUM 23. Ostrava, 1999. ISBN 80-86111-41-5 .Damec,J.: Protivýbuchová prevence.SPBI SPEKTRUM 8. Ostrava 1998. ISBN 80-86111-21-0 .

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Petr Štroch, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Petr Štroch, Ph.D.