Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslové pece (PR_PECE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PR_PECE - Průmyslové pece, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude schopen orientovat se v oblasti přenosu tepla, termomechaniky a hydromechaniky, jež jsou základempro technologické zásady ohřevu materiálů, režimy a návrhy ohřevu materiálu, základní výpočty doby ohřevu. Studentse seznámí s různými topnými systémy používanými v průmyslových pecích. Naučí se orientovat v žáruvzdorných vyzdívkáchpecí, ve výměnících tepla, v měření teplot, tlaku, průtoku médií, v analýze spalinových složek. Student získá ucelenýpřehled průmyslových pecí, jejich využití, konstrukce.

Osnova

1. Stručný přehled termomechaniky – základní zákony a vztahy. Sdílení tepla – základní rovnice a vztahy pro stacionárnía nestacionární vedení tepla, sálání a konvekci. Kombinovaný přestup tepla. Hydromechanika – statika a dynamika– nejčastěji používané vztahy v proudění tekutin. 2. Termofyzikální vlastnosti materiálů. Součinitel tepelné vodivosti, měrná tepelná kapacita, hustota, součinitelteplotní vodivosti, viskozita. Entalpie. Emisivita. Spalné teplo, výhřevnost.3. Sdílení tepla v pracovním prostoru pece – vnější a vnitřní přestup tepla. Konvekční a sálavý tepelný tok. Biotovokritérium. Transport tepla v nepohyblivé a pohyblivé vrstvě. Tavení materiálů.4. Způsoby ohřevu materiálů. Ohřevy tenkých těles. Ohřevy tlustých těles. Výpočty doby ohřevu. Režim ohřevu kovů.Empirické vztahy pro určení doby a rychlosti ohřevu.5. Technologické zásady ohřevu materiálu. Tepelná pnutí. Vliv doby a teploty ohřevu na vznik okují a opalu. Ohřevv ochranných atmosférách, řízené atmosféry. Rychloohřev.6. Topné systémy v pecích. Odporový ohřev – přímý a nepřímý. Elektrický oblouk. Indukční ohřev. Plazmový ohřev.Elektronový ohřev. Dielektrické teplo. Mikrovlnný ohřev. Infračervený ohřev. Laserový ohřev. Hořáky.7. Přehled žáruvzdorných materiálů určených pro pecní systémy. Rozdělení, vlastnosti, použití.8. Přehled výměníků tepla nejčastěji používaných v průmyslových systémech. Typy výměníků tepla. Využití rekuperátorůa regenerátorů. Základní početní vztahy.9. Měření teploty a tlaku v pecních a potrubních systémech. Měření průtoku. Přehled základních čidel. Analyzátoryplynů spalinových složek.10. Průmyslové pece. Rozdělení pecí dle technologického určení, dle zdroje tepla, dle pracovního prostoru. Výkonnosta účinnost pece. Tavicí pece – vysoká pec, kuplovna, konvertor. Obloukové pece elektrické. 11. Průmyslové pece – indukční pece s a bez železného jádra. Elektronové pece. Plazmové pece. Ohřívací pece – hlubinné,komorové, strkací, krokové, karuselové. Pece pro tepelné zpracování – průběžné a poklopové pece. Pece s mikrovlnnýma dielektrickým ohřevem.12. Praktická ukázka ohřevu a ochlazování materiálu v muflové peci. Snímání teplot. Použití ochranné atmosféry.Zpracování dat.13. Numerická simulace ohřevu a ochlazování materiálu s využitím moderních softwarů. Příprava simulace, provedenía vyhodnocení.

Literatura

1. MACHÁČKOVÁ, A., MRŇKOVÁ, L. Průmyslové pece. [CD-ROM]. 1. vyd. Ostrava, 2013. 120 s.2. LUKÁČ, Ladislav Hutnické pece. 1. vyd. Košice : Vysoká škola technická v Košiciach, 1989. 291 s. ISBN 80-7099-038-4.3. PŘÍHODA, M., HAŠEK, P. Hutnické pece. 2.vyd. Ostrava : Vysoká škola báňská Ostrava, 1987. 384 s. ISBN nemá.4. TRINKS, W., at al. Industrial Furnaces. 6. vyd. Wiley-Interscience, 2003. 496 s. ISBN: 978-0471387060.

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Adéla Macháčková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Zuzana Klečková, CSc.doc. Ing. Adéla Macháčková, Ph.D.