Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předpjatý beton (PRB-Dr.)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRB-Dr. - Předpjatý beton, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Cílem předmětu je prohloubení znalostí a dovedností v oblasti navrhování, posuzování spolehlivosti a realizacepředpjatých prvků a konstrukcí mostů, pozemních a průmyslových staveb. Student musí získat a prokázat dostatečnývšeobecný přehled o řešené problematice. Student rovněž obdrží ke zpracování individuální projekt ve vztahu k zaměřenídisertační práce.

Osnova

Obecné zaměření:Podstata a použití předpjatého betonu, materiály a jejich vlastnosti. Vnášení předpětí, technologie výroby, počátečnípředpínací síla prvků s předpínacími vložkami a bez soudržností. Ideální průřez a jeho význam, numerické metodyřešení členěných průřezů. Změny předpětí do a po okamžiku vnesení předpětí do betonu. Ztráty předpětí, jejich výpočet,vliv a význam pro únosnost a použitelnost. Trasování předpínacích lan, vliv na únosnost v ohybu a smyku. Předpjatéprvky v pružném stavu, mezní stavy porušení ohybovým momentem a normálovou silou. Mezní stavy porušení posouvajícísilou, kroucením a místním namáháním. Mezní stavy omezení napětí, trhlin a přetvoření prvků předpjatých konstrukcí.Staticky neurčité konstrukce, vliv dotvarování a smršťování.Individuální projekt:Téma a formu zpracování projektu určí vyučující s ohledem na zaměření disertační práce.

Literatura

[1] ČSN EN 1992-1-1 (73 1201) Eurokód 2: Navrhování betonových konstrukcí - Část 1-1: Obecná pravidla a pravidla pro pozemní stavby, ČNI 11/2006[2] Navrátil, J.: Předpjaté betonové konstrukce, CERM s.r.o., Brno 2004[3] Klusáček L., Panáček J., Štěpánek P. Betonové konstrukce. Předpjatý beton podle ČSN 73 1201, skripta VUT Brno, 1991[4] Vácha, J.: Předpjatý beton pro mostní stavby. skripta VUT Brno, 1984[5] PrEN 1992-1-1 Eurocode 2: Design of concrete structures - Part 1: General rules and rules for buildings. European standard, Revised final draft, April 2002[6] Post - tensioning in buildings. Technical report prepared by Task Group 1.1. Bulletin fib 6/2005, February 2005

Požadavky

Žádné

Garant

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.

Vyučující

prof. Ing. Radim Čajka, CSc.doc. Ing. Jaroslav Navrátil, CSc.