Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování v elektrotechnice (PREL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PREL - Projektování v elektrotechnice, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Úspěšný absolvent předmětu umí základy tvorby projektů elektrotechnické části v investiční výstavbě a umí navrhnoutrozsah projektu. Zvládne efektivně používat získané teoretické znalosti širokého spektra studia elektrotechnických,strojnícha stavebních oborů při zpracování projetu.Základy projektování elektrotechnických zařízení.

Osnova

Přednášky:Projektové etapy, zákony týkající se projektování. Provádění dokumentace, typy výkresů, značky ČSN, DIN, EN, IEC.Vlivy působící na elektrická zařízení a jejich zohlednění v projektech. Katalogy výrobků, poptávka a nabídka elektrických zařízení. Systematické projektování, pomůcky, počítačová pracoviště.Dimenzování kabelových vedení, průřez s ohledem na zatížení, úbytek, životnost. Určení optimálního výkonu elektrického pohonu, volba napětí, ochrana před nebezpečným dotykem, krytí, vliv druhuzatížení. Volba vhodného druhu pohonu pro určitá zařízení a technologie (střídavý, stejnosměrný, regulační), početkvadrantů. Dimenzování prvků elektrického obvodu, jištění, selektivita jištění. Softwarová podpora projektování v elektrotechnice. AutoCad a jiné programy. Elektrická zařízení strojů a technologie, pracovní stroje, zdvihové stroje, dopravníky. Elektrická zařízení staveb, organizace výstavby, ČSN 332000 a související. Opravy dokumentace, archivování, technická normalizace (průmyslové právo). Zajištění spolehlivosti. Uvádění elektrických zařízení do provozu, podklady a dokumentace pro montáž a převzetí zařízení. Výchozí revizízkušební a záběhový provoz. Cvičení:Seznámení s podmínkami pro udělení zápočtu. Příklady výpočtu. Zadání samostatné práce. Projekt přípojkyKoncepční řešení zadání, varianty. Požadavky ČSN, práce s katalogy.Projekt rozvodu nnTechnická řešení zadaného úkolu. Výpočet výkonu, zatížení, určení motoru a jeho napájení. Návrh regulace a rozvodné soustavy. Jištění. Zápočet. Projekty:Projektem se zde rozumí zpracování semestrální práce.

Literatura

Veselovský, J., Kroupa, M.: Základy tvorby technické dokumentace v elektrotechnice, ALFA 1989 Dudáček, A.: Požárně bezpečnostní zařízení, VŠB-TU Ostrava, 1996 Martínek, Z.: Projektování elektroinstalací, skriptum ZČU, 1992

Požadavky

Žádné

Garant

Ing. Lukáš Prokop, Ph.D.

Vyučující

Ing. Petr Kačor, Ph.D.Ing. Lukáš Prokop, Ph.D.