Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Průmyslová rizika a prevence havárií (PRPH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRPH - Průmyslová rizika a prevence havárií, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Student bude po absolvování předmětu vybaven základními kompetencemi pro porozumění problematice závažných rizikv průmyslové sféře, bude schopen identifikovat základní rizika související s chemickými látkami a fyzikálnímiprocesy, , přenosem energií a hmoty a typickými operacemi v průmyslu se zřetelem na možnost vzniku závažné havárieve smyslu zákona 59/2006 nebo ve smyslu vzniku mimořádné události.

Osnova

: 1. Definice rizika, jeho charakteristika, akutní a chronická rizika2. Akutní a chronická rizika v průmyslu s ohledem na životní prostředí a zdraví lidí3. Případové studie vybraných významných havárií a kontaminací (Seveso, Bhópál, Flixborough, Feyzin, Baia Mare, brownfields) 4. Vymezení problematiky závažných havárií a související legislativa EU (Direktiva Seveso II, IPPC, ATEX…) a její transpozice do legislativy ČR5. Projevy nebezpečných látek při průmyslových haváriích a jejich dopady na okolní obyvatelstvo a životní prostředí6. Úniky toxických a ekotoxických látek, požáry, výbuchy. BLEVE, VCE, boil-over, flash-fire, jet fire. 7. Modelování účinků havárií, hodnocení dopadů. 8. Analýza rizik, deterministický a probabilistický přístup, indexové, semikvantitativní a kvantitativní metody.9. Metody doporučované v ČR a informace o přístupech v ostatních zemích EU. 10. Stromy poruch, stromy událostí a bariérový přístup k zajištění bezpečnosti (bow-tie diagram). 11. Systém řízení prevence závažných havárií, vztah k EMS, ISO 14000 a integrovaným systémům řízení. Integrovaná inspekce. 12. Havarijní připravenost, vnitřní havarijní plány, vnější havarijní plány, vztah provozovatele a orgánů státní správy. Krizové plánování. 13. Vnímání rizik, komunikace rizik, informovanost veřejnosti, 14. Program UNEP APELL.

Literatura

P. Danihelka: Analysis and Management of Industrial Risks, VŠB – TU Ostrava, 2002, ISBN 80-248-0084-5 Zákon 59/2006 o prevenci závažných havárií a související vyhlášky a nařízení vládyPaleček,M. Bumba,J., Sluka,V., Kelner,V.: Postupy a metodiky analýz a hodnocení rizik pro účely zákona o prevenci závažných havárií. Dostupné na http://www.vubp.cz/html_oppzh/metodiky/postmetanalyzduben2005.pdf Metodický pokyn odboru environmentálních rizik MŽP pro postup při zpracování dokumentu „Analýza a hodnocení rizik závažné havárie“ podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií (uveřejněno ve Věstníku MŽP č. 3/2007)Metodický pokyn odboru environmentálních rizik MŽP pro zpracování dokumentů „Zásady, cíle a politika prevence závažné havárie“ a „Popis systému řízení bezpečnosti“ podle zákona č. 59/2006 Sb., o prevenci závažných havárií (uveřejněno ve Věstníku MŽP č. 12/2006)

Požadavky

Žádné

Garant

prof. RNDr. Pavel Danihelka, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Pavel Danihelka, CSc.Ing. Zdeňka KaličákováIng. Lenka Schreiberová