Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Projektování řídicích systémů (PRS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PRS - Projektování řídicích systémů, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Studenti získají schopnosti identifikovat a definovat podstatné problémy při řízení a porozumět tomu, jak tytoproblémy řešit za pomocí nástrojů projektového řízení. Studenti se naučí najít vhodné metody k řešení těchto problémůza pomocí metod a nástrojů projektového řízení. Studenti se seznámí s rozdíly mezi projektovým řízením a řízenímza pomocí projektů. Studenti budou schopni vytvářet různé projekty k řešení specifických řídících problémů. Studentirovněž získají schopnosti použít své znalosti a vědomosti při řešení konkrétních problémů při řešení běžných praktickýchkaždodenních manažerských problémů za pomocí nástrojů projektového řízení. Studenti se naučí jak analyzovat a formulovatřešení v různých praktických situacích. Studenti rovněž získají porozumění dopadům jejich rozhodnutí na lokálníi strategické úrovni podniku.

Osnova

1. Úvod do teorie a praxe projektování řídicích systémů, vymezení základních pojmů, definice jednotlivých disciplín zúčastňujících se procesu projektování.Obsah cvičení – nabídka témat semestrálních projektů.2. Jurisdikce v projektování: Základní zákonné předpisy a jejich důsledky pro provádění projekční činnosti, základní druhy projektové dokumentace a její obsah. Funkce generálního projektanta.Zadání semestrálních projektů. Demonstrace zpracovaných projektů.3. Projekční dokumentace staveb, základní pojmy, rozdělení a kompletnost projektové dokumentace, dokumentace konečného stavu.4. Obecné projekční podklady: MDT, normy, katalogy, ceníky. 5. Speciální podklady pro projekci ASŘ, seznamy vstupů, výstupů, tvorba algoritmů, řízení projekčního týmu.6. Výkresová dokumentace projektů ASŘ, normy kreslení schémat I.Zapojení typických regulačních obvodů a jejich kreslení I.7. Výkresová dokumentace projektů ASŘ, normy kreslení schémat II Zapojení typických regulačních obvodů a jejich kreslení II.8. Systémový přístup k projektování, projekt jako systémový model.9. Interpretace a implementace projektu jako systémového modelu.10. Mezinárodní technická normalizace v elektrotechnice. Vyvolená čísla, jednotky, terminologie, typy dokumentů v elektrotechnice.11. Všeobecná pravidla kreslení elektrotechnických schémat, vytváření základních typů schémat v elektrotechnice. Značky na schématech a výrobcích.Praktické příklady elektrotechnické dokumentace.12. Typy napájecích sítí, ochrana před nebezpečným dotykem. Praktická řešení napájecích soustav řídicích systémů.13. Vnější vlivy a jejich určení.14. Ochrana proti rušivým vlivům, elektromagnetická kompatibilita.Obhajoby semestrálních projektů.15. Nové směry v procesu projektování, návaznost na předmět Automatizace projektování ŘS, závěrečné shrnutí látky.Obhajoby semestrálních projektů.

Literatura

TOMIS, L., ČÍP, J., NĚMEC, F. Úvod do projektování systémů ASŘ. Ostrava, Vysoká škola báňská, 1989, skriptum ČSN 18 0051 Označování měřicích a řídicích obvodůInterní materiály katedry

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Jiří David, Ph.D.

Vyučující

Ing. Robert Frischer, Ph.D.