Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Provoz silniční a městské dopravy (PSaMD)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu PSaMD - Provoz silniční a městské dopravy, Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava (VŠB-TU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Cíl

Analyzovat systém hromadné osobní dopravy z hlediska technologického, provozně-ekonomického a kvalitativního, rozpoznata formulovat dopravní problémy, navrhnout řešení dopravního systému, shrnout a zhodnotit důsledky a účinky navrženýchzměn v oblastech kvality dopravy, použité techniky a technologie, organizace, ekonomiky a životního prostředí. Provést hodnocení dopravního systému, změn a dopadů s využitím studovaných metod. Dovednosti prokázat vyřešenímsemestrálního projektu.

Osnova

Program přednášek1 Postavení a funkce hromadné osobní dopravy, hybnost, požadavky na dopravu. Charakteristické znaky MHD. Systémováanalýza v hromadné osobní dopravě.2 Přepravní špička a její vlivy. Interval dopravy, oběžná doba a její složky, rychlost, přepravní vzdálenost.3 Přepravní kapacita linky. Grafikon dopravy. Jízdní řád a jeho tvorba. Technologické výpočty.4 Výkony hromadné osobní dopravy. Ukazatele časového a výkonového využití vozidel hromadné osobní dopravy.5 Kvalita v dopravě. Metody multikriteriálního hodnocení osobní a nákladní dopravy.6 Vznik a rozdělení přepravních vztahů. Tvorba systému hromadné osobní dopravy. Integrovaný systém osobní dopravy.7 Dělba přepravní práce.Výběr dopravního prostředku. Provozně ekonomická hlediska výběru vozidla.8 Tvorba dopravního systému MHD. Model dopravní obsluhy obydleného území. Dopravní síť a její charakteristiky.9 Tvorba dopravní sítě MHD. Časová a prostorová dostupnost hromadné osobní dopravy.10 Technologické prvky silniční nákladní dopravy. Rychlost, kapacita, doba nakládky a vykládky, přepravní vzdálenost,normy.11 Doba obratu v silniční nákladní dopravě, doba provozu, technologie provozu návěsů a přívěsů, souprav a sklápěčů.12 Výkony v silniční nákladní dopravě a zasilatelství. Výpočty a zjišťování. Součinitele časového a výkonovéhovyužití vozidel v nákladní dopravě.13 Vliv technicko – hospodářských ukazatelů na výkony a na náklady silniční nákladní dopravy. 14 Řízení dopravy. Státní dopravní politika v osobní a nákladní dopravě.Program cvičení 1 Seminář k problematice hromadné osobní dopravy. Diskuse.2 Technologické výpočty oběhu vozidel na lince.3 Výpočty výkonů, počtu vozidel na lince, intervalu dopravy.4 Zadání projektu „Návrh technologie dopravy na lince MHD“.5 Výpočty podkladů pro projekt. Konstrukce grafikonu dopravy.6 Řešení grafikonu dopravy, špička, sedlo, bezpečnostní přestávky.7 Sestavení jízdních řádů pro cestující a pro vozidla.8 Kontrolní test 1. Diskuse k řešení projektu.9 Tabulka výkonů řidičů a autobusů, výpočet potřebného počtu řidičů.10 Rozpis směn řidičů na zvolený měsíc a den.11 Výpočet výsledných hodnot projektu.12 Kontrolní test 2. Konfrontace údajů, kontrola řešených projektů.13 Výpočet nákladů na lince ze zadaných hodnot přímých a nepřímých nákladů.14 Výběr dopravního prostředku, hodnocení projektů.

Literatura

SUROVEC, P.: Provoz a ekonomika silniční dopravy I. VŠB-TU Ostrava, 1.vyd., 2000, ISBN 80-7078-735-X SUROVEC, P.: Technológia hromadnej osobnej dopravy. EDIS ŽU Žilina, 1.vyd., 1998, ISBN 80-7100-494-4 SUROVEC, P.: Provoz a ekonomika silniční dopravy II. VŠB-TU Ostrava, 1.vyd., 2004, ISBN 80-248-0710-6 SUROVEC, P.: Tvorba systému mestskej hromadnej dopravy. EDIS ŽU Žilina, 1.vyd., 1998, ISBN 80-7100-586-X Olivková, I.: Provoz a ekonomika dopravy, VŠB-TU Ostrava, 2013. ISBN 978-80-248-3271-5 Dostupné z http://www.vvvd.cz/m16-provoz-a-ekonomika-dopravy-31.html

Požadavky

Žádné

Garant

doc. Ing. Ivana Olivková, Ph.D.

Vyučující

doc. Ing. Ivana Olivková, Ph.D.